'Arctic': van sociale media naar het witte doek

Films | YouTubers monteren elke dag video’s, maar kunnen ze die skills ook omzetten naar het grote scherm? ‘Arctic’ van Joe Penna bewijst dat het wel degelijk mogelijk is. Vanavond kan je naar deze surivalthriller kijken op VTM3 en hier geeft Proximus Pickx je de info om helemaal mee te zijn met deze filmmakende YouTubester. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Penna's weg naar de top is een uiterst moderne. De 30-jarige Braziliaan, die beter bekend is onder zijn online pseudoniem MysteryGuitarMan, was een van de eerste virale sterren van YouTube. Hij meldde zich in 2006 aan op het platform nadat hij was gestopt met zijn studie voor cardiothoracaal chirurg aan de universiteit van Massachussetts. "Vergelijkbaar met wat ik nu doe," zegt hij. "Veel snijden, al is het nu in beeldmateriaal!"
 
Penna's eerste video's, geeft hij toe, waren "rudimentair, als een kind met een webcam", maar naarmate de output van YouTube toenam, werden zijn technische vaardigheden beter. Adverteerders als Coca Cola en Listerine kwamen langs, net als de inmiddels helaas overleden producer Avicii, die Penna vroeg om de video voor zijn single ‘You Make Me’ te regisseren. Penna kreeg de kans om alsmaar ambitieuzere projecten uit te voeren, zoals 'Meridian', een interactieve webserie, en een trio van korte sci-fi films, waarvan er één werd geproduceerd door Ron Howard ('Splash', 'A Beautiful Mind', 'How the Grinch Stole Christmas').

Penna’s handelsmerk

Dat brengt ons bij ‘Arctic’. Wat het meest opvalt aan de film is hoe ver hij verwijderd is van de drukke, lawaaierige video's die voorheen Penna's handelsmerk waren. Mads Mikkelsen speelt de hoofdrol als een neergestorte piloot in de poolcirkel wiens hoop op redding in rook opgaat als de helikopter die hem naar huis moest brengen prompt voor zijn neus neerstort. Hij weigert zijn vreselijke lot te accepteren, verzorgt de enige overlevende van de crash, stopt haar in een slaapzak en begint haar op een slee over de toendra te slepen. Samen gaan ze op weg naar redding, of net een zeer onaangename dood.  
 
‘Arctic’ kwam uit in 2019 en een jaar later kreeg de film een score van 90% op Rotten Tomatoes. De website stond vol met bijna enkel positieve reviews. “Arctic bewijst dat een goede overlevingsthriller niet veel dialoog nodig heeft om het goed te doen. Vooral wanneer Mads Mikkelsen degene is die overleeft.”
 
Bekijk ‘Arctic’ op 31 mei om 20u40 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top