De ENC’s (ESL National Championships), een brug tussen de subtop en de wereldtop, zijn dit jaar de vernieuwing van de ESL! De organisatie heeft een nieuw systeem aangekondigd dat meer openstaat voor teams van nationale kampioenschappen in Europa, waardoor ze gemakkelijker toegang krijgen tot de ESL Pro Tour-evenementen.

 

Een springplank voor nationale kampioenen

Het was een complete herziening van het vroegere ESL European Championship dat ESL, het moederbedrijf van de grootste CSGO-competities, gisterenavond aankondigde. In zijn nieuwe vorm zal de competitie de winnaars van de lente- en zomerevenementen een ticket aanbieden voor toernooien op de ESL Pro Tour-kalender. Een plek in de play-infase van de ESL Cologne en een slot voor de IEM Summer 2021 zijn de eerste prijzen.

Het bevoorrechte kwalificatietraject is zeer welkom voor de subtopteams die voorheen bij winst beperkt waren tot een paar kleine toernooien. Nu krijgen ze de zekerheid om deel te nemen aan meer prestigieuze toernooien in geval van goede prestaties. De keerzijde van de medaille: de deelnemers zullen het zonder geldprijzen moeten stellen als er tickets voor andere competities te winnen zijn.

Club Brugge vertegenwoordigt de Benelux

Onze Benelux-vertegenwoordiger eClub Brugge maakt een goede kans om het te halen, hoewel de competitie veel zwaarder zal worden dan het Benelux-kampioenschap. De Belgen hebben recent trouwens een bijkomend probleem gekregen met het vertrek van Ritchiee, die besloten heeft de ploeg te verlaten om wat tijd voor zichzelf te nemen. Hij zal worden vervangen door een veelbelovende jonge rookie. Crepow zal naar verwachting zijn debuut maken tegen HONORIS in de eerste wedstrijd van de Bruggelingen in de competitie. Endpoint en Sprout zijn dan weer de favorieten in dit toernooi.

Aan Franse zijde kan je ook Team LDLC volgen! In het slot van de Spring Split van het Franse nationale kampioenschap toonde de ploeg aan iedereen waartoe ze in staat zijn door de concurrentie te verpletteren. Nog een team om in de gaten te houden dus. Zeker in een format met enkele eliminatie zoals we hier voor de voeten krijgen.

Format

Het format voor de editie Summer 2021 ziet er als volgt uit:

 • Datum: van 27 t.e.m. 30 mei
 • Format: boom met enkele eliminatie, alle wedstrijden zullen in BO3 doorgaan, de finale in BO5
 • Teams:
  • Club Brugge eSports (Kampioen Benelux)
  • Team LDLC (Kampioen Frankrijk)
  • Sprout (Kampioen Duitsland)
  • Movistar Riders (Kampioen Spanje)
  • GAIJIN (Kampioen Zwitserland)
  • HONORIS (Kampioen Polen)
  • Sangal Esports (Kampioen Turkije)
  • Endpoint (Kampioen Engeland)
© Liquipedia

Afspraak op 27 mei voor de start van deze gloednieuwe Europese competitie, waar de community enorm naar uitkijkt! We zullen er de sterke en zwakke punten van de subtop kunnen opmerken, net als de toekomstige gekwalificeerde teams. En wie weet ontdekken we de toekomstige grote teams van de professionele scene. Zij zullen er hun handen vol aan hebben en wij zullen wat CS van hoog niveau te zien krijgen.

Copyright afbeelding: ESL Gaming