Dit weekend vond de grote finale plaats van de voorjaarsetappe van de Valorant Open Tour France. Hoewel de competitie teams uit heel Frankrijk samenbracht, waren het de Belgen David “Davidp” Prins (EXCEL) en Sammy “iDex” Van de Weghe (Mégastitut) die elkaar tegenkwamen in het slotduel. Uiteindelijk bleek het onafhankelijke team Mégastitut net iets sterker.

 

De laatste maanden heeft de professionele scene van VALORANT zich met een waanzinnige snelheid ontwikkeld. Het bewijs hiervan zullen we deze week te zien krijgen met de eerste internationale Masters, het toernooi dat de beste teams ter wereld bijeenbrengt in een offline format. Maar ook de semiprofessionele scene krijgt een duwtje in de rug, vooral dankzij evenementen zoals de Valorant Open Tour bij onze zuiderburen.

De afgelopen twee weken bracht de Valorant Open Tour 128 Franse teams bijeen in een competitie die de drie beste teams beloonde met een ticket voor de nationale finale in november. Verschillende Belgen namen deel aan de competitie. En hoewel de meesten van hen niet verder kwamen dan de eerste ronde, vonden we er toch twee terug in de finale: David “Davidp” Prins als lid van EXCEL en Sammy “iDex” Van de Weghe met zijn onafhankelijke team “Mégastitut“, samengesteld door het vermengen van Megakich en Institut, dat zich in de competitie al had laten zien.

Een finale dus met zwart-geel-rode accenten. Die begon Mégastitut met één punt voorsprong, een beloning voor het feit dat ze gedurende het hele toernooi in de upper bracket bleven. Op de eerste map, Bind, bleef het lange tijd onduidelijk wie de bovenhand zou nemen. Na de eerste side waren de twee teams nog steeds aan elkaar gewaagd met een stand van 6-6. Maar toen Mégastitut de aanvallende kant voor zijn rekening mocht nemen, schakelde het spel een versnelling hoger. De strategie van EXCEL loonde niet en intussen maakte iDex, stevig gesteund door Keloqz en Goaster, de EXCEL-spelers een kopje kleiner. Het tweede punt van deze finale ging ook naar Mégastitut: 2-0.

Duel 2 draaide ook niet echt positief uit voor Davidp en EXCEL. Zeker niet op een kaart als Ascent, waarvan we weten dat iDex en zijn teamgenoten er fan van zijn. Excel, ongetwijfeld uitgeput na de waanzinnige comeback die het maakte in de loser bracket, werd overweldigd door de energie van Mégastitut. Na de pistol round die ze nochtans wonnen, gaven de EXCEL-spelers 10 punten toe als verdedigers. Mégastitut schreef zonder te forceren en zonder nutteloze risico’s de laatste drie benodigde punten achter zijn naam en won de finale.

We kregen dus een bijna foutloos parcours van Mégastitut, dat in de hele competitie geen enkele wedstrijd verloor, afgezien van een nederlaag in de Zwitserse ronden tegen Entropiq. De overwinning geeft het team ook hoop. Ondanks prestaties die onderstreept mogen worden, maken de spelers op dit moment geen deel uit van een officiële organisatie. En EXCEL, dat mag ook tevreden zijn. De tweede plaats geeft het team een ticket voor het slotevenement dat in november zal doorgaan.

Copyright afbeelding: Mégastitut