‘You’ve Got Mail’ (Play 5) vs. ‘Splash’ (VTM4): welke romcom met een jonge Tom Hanks is de beste?

Films | Vanavond krijgen we twee keer een jonge Tom Hanks te zien in een romcom op de Vlaamse buis: Play 5 zendt ‘You’ve Got Mail’ uit om 22u55, een dikke twee uur daarvoor zendt VTM4 ‘Splash’ uit. Welke van deze twee romcoms is nu het bekijken waard?

Door Proximus

Deel dit nieuws

‘You’ve Got Mail’ (Play 5)

Kathleen Kelly (Meg Ryan) werkt met hart en ziel in haar eigen boekenwinkel. Wanneer ze op een dag concurrentie krijgt van een grotere boekenketen om de hoek, krijgt ze het op haar heupen. Ze ontmoet de ‘arrogante’ uitbater en kan hem niet uitstaan. Kathleen vraagt advies aan haar online pennenvriend met wie het steeds beter klikt. Hij blijkt niemand minder te zijn dan diezelfde ‘arrogante’ uitbater...
 
Deze komedie van Nora Ephron uit 1998 – Hanks was toen 32 jaar oud – was destijds een schot in de roos, met een wereldwijde opbrengst van zo’n 250 miljoen dollar. De film werd ook uitstekend onthaald door de filmpers, waarbij vooral de aandoenlijke hoofdrolspelers lof toegezwaaid kregen. ‘You’ve Got Mail’ won zes kleinere filmprijzen. De film behaalt een score van 6,7 op 10 op filmdatabase IMDb, op basis van bijna 200.000 publieksstemmen.
 
Op ratingsite Metacritic, die reviews verzamelt van de professionele filmpers en die samenbundelt tot een ‘metascore’, behaalt ‘You’ve Got Mail’ een magere 57 op 100. De voornaamste kritiek, zoals de krant San Francisco Examiner poneert, luidt dat veel scènes onnodig lang zijn, en het geduld van het publiek op de proef stellen. Er kan makkelijk 20 minuten aan onnodige scènes geschrapt worden, klinkt het. Ook zijn de subplots van de nevenpersonages niet altijd even boeiend.
 
Bekijk ‘You’ve Got Mail’ vanavond om 22u55 op Play 5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

‘Splash’ (VTM4)

Allen Bauer, een New Yorkse zakenman, ontmoet op een dag de knappe Madison en is meteen tot over zijn oren verliefd. Zij is echter een zeemeermin, die hem als achtjarige knaap van de verdrinkingsdood redde. Allen laat haar bij hem overnachten en wanneer ze ‘s nachts een zoutwaterbad neemt, verschijnt haar ware gedaante. Ondertussen maakt de excentrieke wetenschapper Walter Kornbluth jacht op de zeemeermin, want hij wil dit wonderlijke zeewezen delen met de wereld.
 
Deze romantische komedie uit 1984 betekende niet alleen de doorbraak voor de toen nog onbekende, 27-jarige acteur Tom Hanks, maar was ook een kans voor de vrij populaire actrice Daryl Hannah om te schitteren op het witte doek als zeemeermin. De keuze voor Hannah was niet toevallig; ze werd onder meer gecast omdat ze uitstekend kon zwemmen met vastgebonden benen. Dat was een gevolg van haar fascinatie voor het sprookje ‘De Kleine Zeemeermin’.
 
De romcom werd door de vakpers genoemd als één van de beste films van 1984. Met een wereldwijde opbrengst van bijna 70 miljoen dollar bracht de film meer dan het zesvoudige op van de kostprijs ervan. De film werd in 1985 genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘beste originele scenario’, maar kon die nominatie niet verzilveren. Wel won het twee kleinere filmprijzen. 
 
Op filmdatabase IMDb behaalt 'Splash' een score van 6,3 op 10, op basis van 70.000 publieksstemmen. Op ratingsite Metacritic stijgt die score naar een puike 71 op 100. Een filmrecensent van het magazine Imagine omschreef ‘Splash’ als “een volwassen film die de sierlijkheid bezit om fantasy te verzoenen met gevoeligheid en humor”.
 
Bekijk ‘Splash’ vanavond om 20u40 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Conclusie

Samengevat kunnen we stellen dat de filmcritici destijds enthousiaster waren over ‘Splash’ dan over ‘You’ve Got Mail’. Als je meer belang hecht aan het oordeel van filmexperts, kies je dus voor die eerste. Als je liever op de mening van het kijkerspubliek afgaat, vertrouw je best op die laatste.
 


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top