De beste sketches van de jarige Jacques Vermeire

Films | Comedy-icoon Jacques Vermeire rondt vandaag de kaap van 70 jaar. De komiek staat al sinds de jaren 60 op de planken, toen nog als zanger in de groepen Family Eight en Scoco Band, en is cabaretier sinds 1974. Iedereen kent hem van zijn “Zal ’t gaan ja?!”, maar wij zetten enkele van zijn beste andere sketches op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mon Peeters, de verzorger van Johan Museeuw
 
Tussen 1989 en 1993 toerde Vermeire met zijn eerste zaalshow, samen met de al even iconische aangever Luc Verschueren. Daarin bewees hij dat hij soms niet veel tekst voor zichzelf moest schrijven om grappig te kunnen zijn. Soms zijn zijn karakterkop en een paar onverstaanbare klanken genoeg op de hele zaal aan het lachen te brengen. Wanneer de bescheiden Mon een beetje loskomt, wordt hij zowaar nog onverstaanbaarder.



De witte lijn
 
Tussen 1989 en 1995 was Jacques Vermeire op oudejaarsavond een vaste waarde op de toenmalige BRTN. Een pak korte sketches die hij voor de openbare omroep had opgenomen, werden gebundeld tot vier compilaties met de naam ‘Oei, Jacques’. Een aantal van die korte fragmenten blijven legendarisch, waaronder deze, waarin Jacques een typische simpele ziel speelt zoals alleen hij het kan. Hij staat er bovendien naast Jaak Van Assche, die jaren later Jacques’ rol als antagonist in ‘F.C. De kampioenen’ zou overnemen.

De quizkandidaat
 
Dit is nog een fragment uit een van de legendarische zaalshows uit de jaren 90 van Vermeire. Hij is op zijn best wanneer hij aan een hoog tempo oneliners en gevatte antwoorden kan geven op de vragen van zijn aangever Luc, dus een sketch waarin Jacques deelnemer is aan een quiz, is hem op het lijf geschreven.



Jozef komt bij de notaris
 
Hoeveel mopjes over de Bijbel kan je in één sketch proppen? We tellen er alvast een hele hoop in deze sketch van Vermeire voor ‘Oei, Jacques’, waarin hij tegenover de enige echte Frans Van der Aa acteert.



DDT

Als uitsmijtertje hebben we een fragment uit de zaalshow ‘Veel Vijven en Zessen’ uit 2015. Een echte sketch is in het fragment niet te bespeuren, maar wat het zo bijzonder maakt, is dat Vermeire nog eens op het podium stapte in zijn meer dan herkenbare DDT-outfit uit ‘F.C. De Kampioenen’. Hij laat het publiek luid “Zal’t gaan ja?!” meeroepen, maar een flinke dosis zelfspot is duidelijk niet ver weg.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top