Legendarische wedstrijden: Australië wint met 31-0 van Amerikaans Samoa

Sport |

De grootste overwinning die België ooit behaalde tegen is 10-0. Dat gebeurde in 2001 tegen dwergstaat San Marino dat nog steeds haar best doet om de nederlaag te vergeten. Maar wist je dat in datzelfde jaar ook de grootste overwinning ooit werd gevierd? Op 11 april 2001 speelde Australië immers tegen het Amerikaanse Samoa. Australië won toen met 31 - 0.

Wie de bewuste wedstrijd van Australië tegen Amerikaans Samoa die dag op de buis zag, dacht vast dat hij naar een videospelletje keek. Een grapje van de programmamakers als je wil. Maar neen hoor: Australië legde op 11 april 2011 maar liefst 31 doelpunten in het mandje tegen Amerikaans Samoa.

Dankzij deze grandioze overwinning is Australië nog altijd recordhouder van het meest gescoorde doelpunten in een voetbalwedstrijd. Daar zijn de Australiërs best fier op maar om iets meer competitie te krijgen besloot de Australische voetbalbond enkele jaren geleden zich aan te sluiten bij de Aziatische voetbalzone. Hierdoor is Nieuw-Zeeland nu het ‘grootste’ land in de Oceanische voetbalcompetitie.

Records vielen als vliegen

De wedstrijd tegen Amerikaans Samoa was een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap dat in 2002 in en door Japan en Zuid-Korea werd georganiseerd. Naar aanloop van de kwalificaties werden de tien Oceanische landen in twee groepen verdeeld. Australië belandde in de groep waarin Amerikaans Samoa, de Fiji-eilanden, Tonga en Samoa werden onderverdeeld.

Een paar dagen voor de wedstrijd tegen Amerikaans Samoa hadden de Australiërs al een schietoefening gehouden in de wedstrijd tegen Tonga. Australie scoorde toen maar liefst 22 keer tegen de eilandenarchipel uit de Stille Zuidzee en dat was eveneens een record. Amerikaans Samoa was ook niet aan zijn proefstuk toe, zij het in negatieve zin. Ze verloren tegen Fiji met 13 - 0 en tegen Samoa met 8 - 0.

Archie Thompson toonde de weg

De spelers van Amerikaans Samoa wisten dat het een ongelijke strijd zou worden tegen Australië. Maar toch stond het na tien minuten spelen nog steeds 0 - 0 gelijkspel. Dat veranderde heel snel: na amper dertig minuten spelen stond het zowaar 11 - 0 en aan de rust zelfs 16 - 0. Aan de basis van de riante overwinning stond ene Archie Thompson, een Australische spits die in een ver verleden nog voor SK Lierse had gevoetbald. Hij scoorde maar liefst dertien keer en vestigde hiermee een wereldrecord dat nog steeds niet verbroken is.

Ook Australiër Aurelio Vidmar deed zijn duit in het zakje. Deze goalgetter maakte in 1994 en 1995 het mooie weer bij Standard waar hij in de ploeg stond met Marc Wilmots en Gilbert Bodart. In 1995 werd hij zelfs topschutter met 22 goals. Het leidt dan ook geen twijfel dat dankzij de Belgische ervaring van deze spitsen Amerikaans Samoa heel wat sterretjes zag.

Ben je een fan van deze reeks? Herbeleef dan de ongelooflijke comeback van Olympique Marseille tegen Montpellier in 1998.