Remco Evenepoel zakt door het ijs tijdens 14e etappe Giro

Nieuws |

Gisteren stond de veertiende etappe van de Giro d'Italia op het programma, een etappe van 205 kilometer en drie beklimmingen waarvan de laatste een was van eerste categorie: de Zoncolan. De veertiende etappe was tegelijkertijd ook de rit waarin Remco Evenepoel door het ijs zakte en een podiumplaats aan zijn neus voorbij zag gaan. Proximus Pickx vertelt het relaas.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste 130 kilometer viel er niet veel te beleven, buiten het feit dat een groep van elf renners het plotse idee kreeg om te gaan vluchten en dat het team van Astana daar duidelijk geen zin in had. Op ongeveer 70 kilometer van de finishlijn, aan de voet van de Forcella Monte Rest, bedroeg de opgebouwde voorsprong nog slechts vijf minuten en dreigde de kopgroep ingehaald te worden. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Mollema, éen van de ontstannpers, slaagde er zelfs nog in om punten te sprokkelen voor het bergklassement en bijbehorende bolletjestrui.

Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick-Step), onze enige Belgische renner in de top-10 van de Giro, leek zijn mannetje te kunnen staan tijdens deze veertiende etappe en ook tijdens de tweede beklimming. Het masker viel echter af tijdens de afdaling. Noem het een gebrek aan ervaring, of schrik voor een pijlsnelle afdaling, maar feit is dat het team van Astana Evenepoel sterretjes liet zien tijdens de weg naar beneden van de Forcella Monte Rest. Gelukkig waren zijn teamgenoten van Deceuninck–Quick-Step niet veraf om Evenepoel de nodige steun te bieden om opnieuw aan te kunnen sluiten.

Remco - Monte Zoncolan: 0-1

Die steun was opnieuw hard nodig tijdens het allerlaatste deel van de beklimming van de mythische Monte Zoncolan. Evenepoel hield aardige tred tijdens het eerste deel van de beklimming maar toen de laatste kilometers van de Monte Zoncolan werden aangesneden liepen de benen liepen schijnbaar leeg. De renner moest de kopgroep lossen maar gelukkig was er teamgenoot João Almeida die hem net voor de uiterst steile stuk opving. Evenepoel zakte wel door het ijs en zou heel wat punten verliezen in het klassement. 

Datzelfde moment kreeg Simon Yates het lumineuze idee om de kopgroep nog wat verder uit te dunnen door een versnelling in te zetten op enkele kilometers van de finish. Enkel de roze trui Egal Bernal reageerde en reed zowaar enkele honderden meters verderop diezelfde Yates op zijn beurt naar huis op het moment dat de 25-jarige Italiaan Lorenzo Fortunato in de mist over de finishlijn reed na een sterke prestatie en idem dito vlucht uit een kopgroep vol favorieten.

Vechten voor top tien

Evenepoel kwam pas als negentiende over de finishlijn op anderhalve minuut achterstand van de roze trui Egan Bernal. Hierdoor start hij aan de vijftiende etappe van de Giro pas als achtste renner in het klassement. In de pers verklaarde de Belgische renner dat zijn benen leegliepen op de meest steile stukken van het parcours en dat zijn lichaam nog niet is wat het team gehoopt had. “Maar ik sta nog mooi in de top tien. En daar probeer ik elke dag voor te vechten”, aldus Evenepoel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top