Louis Croenen is er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het EK zwemmen langebaan in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Croenen werd in zijn halve finale achtste en laatste in 52.13, de vierde beste tijd in zijn carrière. In de reeksen zwom hij eerder op de dag 52.06. Daarmee bleef hij slechts zes honderdsten boven het Belgische record (52.00) dat hij vorige maand zwom in het Nederlandse Eindhoven.
De 27-jarige Croenen, die eerder op dit EK zesde werd in de finale van de 200m vlinderslag, beëindigde de halve finales uiteindelijk als veertiende op zestien deelnemers. De eerste twee van elke reeks en de vier beste andere chrono's plaatsten zich voor de finale.
De olympische kwalificatietijd op de 100m vlinderslag is 51.96. Dat haalde Croenen niet. De Kempenaar is echter vooral gefocust op de 200m vlinderslag, waarvoor hij zijn ticket voor de Spelen al op zak heeft.
De Brit James Guy won zaterdag de eerste halve finale, waarin ook Croenen uitkwam, in 50.96. De snelste tijd in de halve finales werd gezwommen in de tweede halve finale door de Hongaar Kristof Milak (50.62).