Ontdek de verrassende verhalen achter enkele bekende klassieke muziekstukken

Muziek |
Proximus Pickx gaat vandaag op zoek naar de verrassendste verhalen achter enkele bekende klassieke muziekstukken. Aan sommige stukken zit een verrassende anekdote verbonden, terwijl andere muziekstukken een zeer duister kantje hebben...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Les Préludes van Franz Liszt

De Hongaarse componist Franz Liszt schreef 'Les Préludes' in het midden van de 19de eeuw als een "symfonisch gedicht", een muziekstuk dat een thema of verhaal beschrijft. De compositie begint met een stel strijkinstrumenten en cello's om te eindigen in een bombastische finale met blaasinstrumenten en slagwerk. Na het overlijden van de componist krijgen Les Préludes echter een duistere reputatie, met name toen de propagandamachine van nazi-Duitsland het laatste deel van het muziekstuk gebruikte voor zijn bioscoopjournaal. Hoewel het niet verboden is om de Préludes te spelen in Duitsland, heeft het muziekstuk vandaag de dag nog steeds een uiterst negatieve bijklank bij onze oosterburen.
 

La Symphonie Fantastique van Hector Berlioz

Net zoals Les Préludes van Franz Liszt is ook 'La Symphonie Fantastique' een goed voorbeeld van programmamuziek. Wat deze symfonie bijzonder maakt, is dat Belioz dit muziekstuk bij wijze van liefdesverklaring schreef. De Franse componist en muziekkenner kreeg een boontje voor de Ierse actrice Harriet Smithson toen ze in 1827 een reeks optredens gaf in Parijs. Aanvankelijk wees Harriet zijn avances af. Als reactie schreef Berlioz 'La Symphonie Fantastique' en 'Lélio", dat als vervolg was bedoeld. Toen ze in 1832 deze muziekstukken hoorde en vernam dat ze voor haar geschreven waren, wilde Harriet Berlioz wel ontmoeten. Al gauw werden ze verliefd en trouwden ze in 1834 in de Britse ambassade in Parijs. Helaas kende hun liefdesverhaal geen gelukkig einde, want Harriet werd jaloers op het artistieke succes van haar man. Het koppel ging na een tiental jaren uit elkaar nadat Berlioz een affaire begon met een zangeres van de Parijse Opera.
 

Symfonie nr. 102 van Joseph Haydn

Deze symfonie uit vier delen, die door kenners wordt gelauwerd als Haydns beste werk uit zijn carrière, is niet alleen gekend vanwege zijn magistrale uitvoering. Het muziekstuk had in vervlogen tijden ook de bijnaam "Mirakelsymfonie" omdat er tijdens een uitvoering een enorme kandelaar naar beneden stortte. Bij het incident vielen er naar verluidt geen gewonden omdat het publiek zo geboeid was door de uitvoering dat de mensen vooraan in de zaal stonden. Door een vergissing van een expert werd lang gedacht dat het incident plaatsvond tijdens een uitvoering van Symfonie nr. 96, maar dankzij literatuuronderzoek kon dat weerlegd worden.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top