‘The Box’ op VTM4: deze films haalden ook de mosterd bij ‘The Twilight Zone’

Vanavond zendt VTM4 ‘The Box’ uit, een thriller met de lieftallige Cameron Diaz in de hoofdrol, over een koppel dat een houten doosje cadeau krijgt. Als ze op de knop drukken, krijgen ze een miljoen dollar, maar tegelijk zal er ergens op de wereld iemand sterven. ‘The Box’ is gebaseerd op een kortverhaal van Richard Matheson, dat op zijn beurt de inspiratie vormde voor een aflevering van ‘The Twilight Zone’ uit 1986. Of die episode de film inspireerde is niet duidelijk, maar wat wel zo klaar als een klontje is: talloze films haalden de mosterd bij de iconische tv-serie.

‘The Truman Show’ (1998) / ‘Special Service’ (1989)

‘The Truman Show’ haalde de mosterd bij een aflevering uit 1989, getiteld ‘Special Service’. De episode opent met de hoofdrolspeler die een verborgen camera in de badkamerspiegel ontdekt. De man, John Selig, komt er al snel achter dat zijn leven non-stop gefilmd en uitgezonden wordt op tv-schermen wereldwijd. Klinkt bekend in de oren?

‘Midnight in Paris’ (2011) / ‘A Stop At Willoughby’ (1960)

In ‘Midnight in Paris’ springt Gil Pender herhaaldelijk in een Peugeot uit de jaren 20, om geteleporteerd te worden naar “betere” tijden in het verleden. Dat deed Gart Williams ook, de protagonist uit de aflevering ‘A Stop At Willoughby’. Hij neemt regelmatig een trein uit de jaren 1880, die hem naar Willoughby voert, een plaatsje waar ze in het verleden leven (1888) en de kopzorgen van Gart verdampen. Woody Allen wist er wel raad mee.

‘Final Destination’ (2000) / ‘Twenty Two’ (1961)

In ‘Twenty Two’ heeft een vrouw een vliegtuigticket in haar bezit, maar ze volgt haar intuïtie die haar vertelt dat het vliegtuig zal ontploffen bij het opstijgen. Idem in ‘Final Destination’: een tiener heeft een vlucht geboekt, maar ze krijgt een visioen waarin het toestel ontploft bij het opstijgen en durft niet aan boord te gaan. Ze krijgt gelijk, waardoor ze aan de dood ontsnapt. Maar de dood geeft niet zo makkelijk op…

‘The Sixth Sense’ (1999) / ‘An Occurrence at Owl Creek Bridge’ (1962)

Verschillende afleveringen van ‘The Twilight Zone’ bevatten de beroemde twist uit ‘The Sixth Sense’, maar de film vertoont het meest gelijkenissen met ‘An Occurrence at Owl Creek Bridge’. De Franse kortfilm werd uitgezonden als een aflevering van ‘The Twilight Zone’ in 1962. Het opent met een man die een bijna-doodervaring beleeft, zoals het personage van Bruce Willis in ‘The Sixth Sense’. De kijker neemt aan dat hij overleeft maar pas veel later, wanneer de man herenigd is met zijn dierbaren, wordt duidelijk dat hij wel degelijk gestorven is in het begin van de aflevering.

Het enige verschil met ‘The Sixth Sense’ is dat de ontsnapping en hereniging van de man met zijn gezin deel uitmaakte van een droombeeld net voor zijn dood, terwijl het personage van Bruce Willis als geest rondwaarde.

Ontdek 'The Box' vanavond om 20u40 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Series

Bekijk alles
Top