Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) was vanochtend de snelste in de shakedown van de rally van Portugal. Evans reed bij zijn vierde doortocht de snelste tijd en was 0,2 sec sneller dan Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC) die de tweede tijd reed. Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) reed de derde tijd en was 0,3 sec trager dan zijn ploegmaat. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) reed de zevende tijd op 1,5 sec van Elfyn Evans.
De shakedown werd georganiseerd in Parades en eindigde op het rallycrosscircuit van Baltar. Na de eerste doortocht was Takamota Katsuta (Toyota Yaris WRC) de snelste. De Japanner is bezig aan een sterk seizoen en bevestigde zijn goede vorm nogmaals tijdens deze shakedown. Zijn ploegmaat Evans was in de 4,6 km lange shakedown een zucht sneller dan Tänak. Toyota kwam met vier rijders in de top vijf bijzonder sterk voor de dag. Rovanperä eindigde derde voor Katsuta en wereldkampioen en huidig WK-leider Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC).

De Fransman moet morgen als eerste de baan op en wacht een moeilijke eerste wedstrijddag. Hetzelfde kan gezegd worden van Thierry Neuville die als tweede de baan op moet en eveneens een veegfunctie heeft. In dat opzicht beschikken Evans, Tänak en vooral Dani Sordo (Hyundai i20 Coupé WRC) over een betere startpositie. Adrien Fourmaux (Ford Fiesta WRC) en zijn Belgische copiloot Renaud Jamoul reden de 10e tijd. Voor Fourmaux is het zijn eerste wedstrijd met een WRC op gravel.

Portugal is de eerste gravelrally van het seizoen en bijgevolg de eerste rally waar de nieuwe Pirelli's op gravel gebruikt worden. In dat opzicht brengt de shakedown niet veel duidelijkheid. Iedereen startte immers met harde banden om de zachte banden te sparen voor de wedstrijd.

De rally start morgenochtend. Tijdens de eerste wedstrijddag is er enkel na de derde klassementsrit een bandenwissel toegestaan. Teams kunnen pas laat op de avond voor het eerst aan de wagens sleutelen.