De NBA play-offs zijn begonnen, dus volg de gids!

Na een regulier seizoen vol verrassingen is het tijd voor het klapstuk van de NBA-competitie: de play-offs. Meer intensiteit, strakkere verdedigingslinies en sublieme spelers, allemaal met de bedoeling om de Lakers op te volgen. Proximus Pickx neemt de acht duels van de eerste ronde onder de loep. Wie kan zijn ticket voor de volgende ronde veilig stellen door als eerste 4 wedstrijden te winnen?

Westen: Utah Jazz (1e) - Memphis Grizzlies (8e)

Hulde aan de ploeg die het beste parcours heeft afgelegd in deze competitie. Utah Jazz behaalde 52 overwinningen en verloor slechts 20 keer. De ploeg van coach Snyder is de meest constante van de NBA en dat geldt ook voor dit seizoen. Ze verloren nooit meer dan twee keer na elkaar. In de play-offs zullen ze op dat elan verder proberen te gaan, met onder andere de beste verdediger van NBA, de Fransman Rudy Gobert, en zijn compagnon Donovan Mitchell in hun rangen. Die laatste moest door een blessure wel net een paar wedstrijden missen, maar hij zou weer op het appel moeten zijn. De Utah-spelers zullen het opnemen tegen de verrassing van dit play-intoernooi: Memphis. De Grizzlies versloegen eerder nog de Warriors van Stephen Curry in een spannende wedstrijd. Ze nemen revanche nadat ze vorig jaar in dezelfde fase van de competitie werden uitgeschakeld.
 
De match in de match: Rudy Gobert VS Jonas Valanciunas. Het scorebord zal waarschijnlijk knallen dankzij Donovan Mitchell en Ja Morant, maar het Europese duel zal evenbelangrijk zijn. Zowel Gobert als Valanciunas zullen erop uit zijn om zoveel mogelijk rebounds te pakken. De Fransman is een solide verdediger, zonder twijfel de beste in de competitie, maar de Litouwer heeft een wapen meer: een goed driepuntsschot.
 

Phoenix Suns (2e) – Los Angeles Lakers (7e)

Na 11 jaar afwezigheid in de play-offs hebben de Suns het nog eens gehaald, maar ze hebben meteen een moeilijke kaart getrokken. De Lakers, de titelverdedigers, zijn met de hakken over de sloot gekwalificeerd voor de play-offs na winst in het play-intoernooi tegen de Warriors. De ploeg uit Phoenix kan al het hele seizoen rekenen op veteraan Chris Paul die naast Devin Booker iedereen het nakijken gaf. Met hun kwalificatie voor de play-offs hebben de Suns hun doel al bereikt, maar een vroege uitschakeling door de Lakers zou toch zuur zijn. Zij staan weer op het parket met het duo James/Davis en dus mankeert het de Suns mogelijk aan ervaring, al weet je met Chris Paul natuurlijk nooit.
 
Het duel Chris Paul vs LeBron James wordt er eentje om naar uit te kijken. De twee spelers kennen elkaar en zijn zelfs vrienden. Zij zijn de drijvende krachten achter hun teams. Verwacht van Paul geen eindeloze reeks punten, maar wel een uitstekende spelverdeling, waarmee hij wel eens de bovenhand zou kunnen nemen. James blijft aan de andere kant nog altijd de King.

Denver Nuggets (3e) – Portland Trail Blazers (6e)

Dit wordt een duel tussen ploegen die afgelopen seizoen niet van pech gespaard werden. Zach Collins, Jusuf Nukic, CJ McCollum en Damian Lillard moesten bij de Trail Blazers allemaal naar de ziekenboeg, maar alleen de eerstgenoemde zal dit duel moeten uitzitten. Zonder die tegenslagen was Portland ongetwijfeld gevoelig hoger geëindigd in het klassement. De tegenstander moet één speler missen, maar niet zomaar eender welke: Jamal Murray, die zijn strepen dubbel en dik verdiende. Hij bracht zijn ploeg vorig jaar naar de finale van de Western Conference met een gemiddelde van 26 punten en 6,6 passes per wedstrijd. De favoriet zal gemist worden, zeker tegen de Trail Blazers die nog surfen op de golf van hun vorige overwinning, nota bene tegen de Nuggets.
 
Hier zullen we letten op Nikola Jokic en Damian Lillard, twee spelers die mikken op de titel MVP. Eigenlijk zou die eer voor de Servische speler van de Nuggets moeten zijn, want hij kan alles: scoren, passen, rebounds nemen. Hij zal de te stoppen man zijn en dat wordt niet makkelijk. Portland rekent op Lillard om de bal naar voor te krijgen. Hij kan 50 punten scoren zonder verpinken, maar kan ook een aardig stukje passen.

Los Angeles Clippers (4e) – Dallas Mavericks (6e)

De Clippers bleven aan het einde van het seizoen fijntjes basketballen. Ze lieten enkele wedstrijden vallen, maar waren niet hetzelfde lot beschoren als de Lakers. In de eerste ronde krijgen we flashbacks naar 2020, aangezien de Clippers en de Mavericks ook toen in deze fase van de play-offs tegenover elkaar stonden. De Clippers haalden het toen dankzij de reus Doncic, maar beten daarna in het stof tegen de Nuggets. De rangen van Kawhi Leonard en Paul George hebben toen goed opgelet, want ze lijken beter dan ooit samen te hangen.
 
De match in de match: Kawhi Leonard vs. Luka Doncic. De discrete, maar altijd uitstekende Leonard gaat voor zijn derde NBA-kampioenschapsring. De solide verdediger en nauwgezette buteur wil de teleurstelling van vorig jaar uitwissen. Doncic speelt met Dallas zijn tweede play-offs en zal ook zijn prestaties van vorig jaar willen overtreffen. Maar hij riskeert te veel hooi op zijn vork te nemen.

Oosten: Philadelphia Sixers (1e) - Washington Wizards (8)

De Sixers hebben dit seizoen ongetwijfeld een ommekeer gemaakt door de eerste plaats in Eastern Conference te veroveren. Ondanks de onbeschikbaarheid van de grote man, Joel Embiid, voor een paar weken, heeft Phily niet gewankeld en lijkt een gemakkelijke weg naar de conference finales te hebben geopend door het vermijden van de Nets, Bucks en zelfs Miami tot nu toe. Tegen de Sixers, het team in vorm op dit moment: Washington. Op 6 april hadden de Wizards slechts 0,6% kans om de play-offs te halen. Na 17 overwinningen in 23 wedstrijden staan ze er en kunnen ze profiteren van hun goede dynamiek om Phily in de problemen te brengen die op dit moment favoriet is met een solide verdediging.
 
De match in de match: Joel Embiid VS Russel Westbrook. Er zal spanning zijn in dit duel! De twee mannen hebben een kleine voorgeschiedenis die een paar jaar teruggaat. Aan het begin van het seizoen was het wat rustiger geworden, maar een klein vonkje kan weer een explosie veroorzaken. De pivot van de Sixers en de DC point guard zullen de drijvende kracht achter hun team zijn, zowel in de wedstrijd als mentaal. Het gaat spannend worden!
 
 
 
 

Brooklyn Nets (2e) – Boston Celtics (7e)

Kevin Durant, James Harden en Kyrie Irving in dezelfde ploeg in de play-offs, dat kan alleen maar voor vonken zorgen. De Nets tonen een paar gaten in hun verdediging, maar dat maken ze ruimschoots goed met hun offensieve spel, vooral dan door die drie spelers. Tegenover hen staan de Celtics, die al het hele seizoen lang teleurstellen en langs het play-intoernooi moesten passeren om de play-offs te halen. Zelfs met de uitstekende Jayson Tatum op de planken wordt het geen sinecure om niet door Boston uit het toernooi geknikkerd te worden.
 
Kevin Durant en Jayson Tatum zijn hier de spelers om in de gaten te houden. Met een gemiddelde van 27 punten per wedstrijd na een zware blessure, is Durant weer helemaal de oude. En in de play-offs zou zijn spel normaal nog beter moeten worden. Maar ook Taytum is in vorm, zoals zijn 50 punten tegen de Wizards in de play-in nog bewezen. De twee gangmakers lijken wat op elkaar en hun duel zal zeker de moeite waard zijn.

Milwaukee Bucks (3e) – Miami Heat (6e)

Dit wordt de wraakwedstrijd voor Milwaukee, dat vorig jaar in de halve finales van de Eastern Conference uitgeschakeld werd door Miami. Giannis Antetokounmpo en de zijnen domineren dit jaar minder en moeten misschien nog meer schrik hebben dan andere jaren, omdat hun tegenstander beter dan ooit gewapend lijkt. Miami is altijd al een te versmaden tegenstander geweest. Dit wordt ongetwijfeld een strijd om u tegen te zeggen.
 
De match in de match: Giannis Antetokounmpo vs. Jimmy Butler. Hij is het gezicht van zijn ploeg, maar Antetokounmpo is al even discreet als doeltreffend. Hij zou maar al te graag eens in de NBA-finale spelen. Butler is dan weer de beschermengel van de Heat. Zonder hem zijn ze een pak minder waard. Hij zal zijn ploeg op zijn schouders dragen, zijn compagnons zullen volgen.

New York Knicks (4e) – Atlanta Hawks (5e)

Dit is zonder twijfel de affiche die we het minste verwachtten. De Hawks zouden wel eens kunnen doorstoten tegen de Knicks, die nog steeds aan een heropbouw bezig zijn. Maar dankzij Tom Thibodeau zijn de New Yorkers alvast uit het slop geraakt met een solide verdediging, ineens de verrassing van het seizoen. Eender welke van deze twee ploegen zou de volgende ronde kunnen halen. Op papier zijn ze alvast aan elkaar gewaagd, dus ze hebben zeker niets te verliezen.
 
We kijken uit naar het duel Julius Randle vs. Trae Young. Randle leefde dit jaar op in New York, in die mate zelfs dat hij kandidaat is voor de titel MVP. Met een gemiddelde van 24 punten, 10 rebounds en 6 passes, zette de Amerikaan de beste statistieken uit zijn carrière neer. Trae Young is dan weer de drijvende kracht achter de Hawks, die voor de verrassing kan zorgen door van eender waar te scoren. Maar opgelet, want de Knicks weten wat verdedigen is.
 
De play-offs zijn te volgen via de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.
 

Het programma van de NBA komende week op Eleven Sports:
 
Zaterdag 22 mei:

  • Milwaukee Bucks – Miami Heat: om 20u op Eleven Sports 2
  • Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks: om 22u30 op Eleven Sports 2
Zondag 23 mei:
  • Philadelphia 76ers - Wizards/Pacers (Game 1) om 19u00 op Eleven Sports 2
  • Phoenix Suns - LA Lakers (Game 1) om 21u30 op Eleven Sports 2
Woensdag 26 mei:
  • Phoenix Suns - LA Lakers (Game 2) om 04u00 op Eleven Sports 2
Zaterdag 29 mei:
  • Boston Celtics - Brooklyn Nets (Game 3) om 02u30 op Eleven Sports 2
  • Portland Blazers - Denver Nuggets (Game 4) om 22u00 op Eleven Sports 2
Zondag 30 mei:
  • LA Lakers - Phoenix Suns (Game 4) om 21u30 op Eleven Sports 2

Basketbal

Bekijk alles
Top