‘A Fish Called Wanda’: de film waarmee een bioscoopganger zich letterlijk de dood in lachte…

Films | Zondagavond kan je op NPO2 genieten van de Britse cultkomedie ‘A Fish Called Wanda’, met in de hoofdtrollen onder meer comedy-iconen John Cleese en Michael Palin. De film werd weleens omschreven als “een aaneenschakeling van nonsens”, maar laat je niet misleiden: deze komedie wordt nog steeds geprezen als een van de beste Britse films uit de 20ste eeuw.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aan de geschiedenis van ‘A Fish Called Wanda’ hangt overigens ook een duister kantje. Kort nadat de film was verschenen in 1988, liet een Deense bioscoopganger genaamd Ole Bentzen het leven tijdens een vertoning, waarop kranten berichtten dat hij was “gestorven van het lachen”. De officiële doodsoorzaak was een hartfalen, mogelijk veroorzaakt door een verhoogde hartslag als gevolg van langdurig lachen. Hoofdrolspeler, scenarioschrijver en Brits comedy-icoon John Cleese overwoog even het opmerkelijke voorval te gebruiken om de film te promoten, maar besloot uiteindelijk dat dit van slechte smaak zou getuigen en té ver zou gaan.
 
De plot van ‘A Fish Called Wanda’ draait om een absurd misdaadverhaal. De Amerikaanse diamantliefhebber Wanda (Jamie Lee Curtis) en haar vriend Otto (Kevin Cline) zijn in Engeland om samen met George en Ken (Michael Palin) een diamantroof voor te bereiden. Wanda en Otto willen de buit echter voor zichzelf houden, en informeren de politie over George. Wat ze niet weten is dat hij de diamanten al op een geheime plek verborgen heeft. Wanda denkt achter die verstopplaats te komen door aan te pappen met Georges advocaat Archie Leach (John Cleese).
 
De film deed het van bij het prille begin erg goed bij zowel recensenten als het brede publiek. Naast sterke prestaties aan de box office werd ‘A Fish Called Wanda’ genomineerd voor een aantal Oscars, waarvan het er ook eentje wist te verzilveren (Beste Mannelijke Bijrol voor Kevin Cline). De prent sleepte ook een aantal BAFTA Awards in de wacht.
 
Het succes was niet van korte duur: ook lang nadien weet de film nog steeds de tand des tijds te doorstaan. “‘A Fish Called Wanda’ is slim geschreven, vlot geregisseerd, heeft een solide cast en biedt een klassiek voorbeeld van een slimme komedie met een brede aantrekkingskracht”, zo luidt de consensus onder recensenten op de gezaghebbende filmsite Rotten Tomatoes. Als kers op de taart plaatste het British Film Institute ‘A Fish Called Wanda’ als de 39ste op de lijst van beste Britse films uit de 20ste eeuw!
 
Bekijk ‘A Fish Called Wanda’ op zondag 23 mei om 22u50 op NPO2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top