Beleef de avond van je leven met deze speciale Eurovisie-playlist

Muziek | Kan je de grote finale van Eurovisie op zaterdag 22 mei niet live volgen? Maak je geen zorgen. Proximus Pickx heeft ervoor gezorgd dat je de sfeer van 's werelds grootste muziekwedstrijd van thuis uit kunt meemaken. Maak je klaar voor een geweldige avond met deze zeven hits.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Allez Ola Olé' (2010) van Jessy Matador

Aan het begin van de avond warmen we op met 'Allez Ola Olé', het nummer van Frankrijk op Eurovisie 2010. Er gaat niets boven een goed dansnummer om je in de stemming te brengen. Laat je gaan en breng het feestbeest in je naar boven. Het lied dat Frankrijk promootte op de wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika in 2010 werd slechts twaalfde in het Eurovisie-eindklassement. Desondanks zal deze zomerhit van 2010 niet zo snel vergeten worden.
 
Zee, strand, zon, beats: alle ingrediënten zijn er. Het lied prijst feestvreugde en dansen. De tekst heeft weinig diepgang, maar dat weerhoudt weerhoudt het simplistische refrein er niet van om meteen in je hoofd te kruipen.

'Fairytale' (2009) van Alexander Rybak

Wat dacht je ervan om een beetje fantasie aan je avond toe te voegen? Zet het volume hoger en laat de magie binnenkomen met de vioolklanken van de Noor Alexander Rybak met 'Fairytale'. Hij won Eurovisie in 2009 en scoorde 387 punten, een record in de geschiedenis van Eurovisie. De melodie en de tekst van het liedje zijn de kracht ervan. Uiteindelijk is het liedje geen sprookje omdat de zanger het heeft over een onmogelijke liefde, maar de ritmische en aanstekelijke melodie doen anders vermoeden.

'Run Away' (2010) van Sunstroke Project & Olia Tira

Op elk goed feest is er altijd die ene persoon die, ook al kan hij niet echt dansen, erin slaagt iedereen te vermaken. In de Eurovisiegeschiedenis is die persoon Sergej Stepanov, bijgenaamd 'Epic Sax Guy'. Zelfs als je je het Eurovisielied van Moldavië uit 2010 waarschijnlijk niet meer herinnert, zul je je deze saxofoonsolo van de zonnebrildragende, in vakantiestijl geklede muzikant en zijn suggestief gezwaai waarschijnlijk wel herinneren. Deze kleine sequentie van het lied deed de ronde op het web en werd zelfs een meme. En dat terwijl het liedje op de 22e plaats van de 25 in de wedstrijdrangschikking eindigde.

'Fuego' (2018) van Eleni Foureira

Op dit punt van de avond ben je altijd een beetje bang dat de spanning zal afnemen. Om het feest opnieuw in vuur en vlam te zetten, raden wij aan de muziek harder te zetten en los te gaan op 'Fuego' van Foureira. De Griekse zangeres vertegenwoordigde Cyprus in 2018 en eindigde als tweede, de hoogste klassering van het land in zijn geschiedenis op het concours. Sinds haar Eurovisie-optreden heeft de carrière van de zangeres een echte sprong voorwaarts gemaakt op het internationale toneel. Enkele dagen geleden werd de diva zelfs de eerste Griekse artieste die op Time Square groots werd uitgebeeld dankzij haar laatste single 'YAYO', die gaat over de gelijkheid van mannen en vrouwen.

'Alcohol is free' (2013) van Koza Mostra en Agathonas Iakovidis

Heb je een beetje dorst? Ondanks de economische crisis in Griekenland boden de band Koza Mostra en zanger Agathon Iakovidis je in 2013 in een volledig folkloristische setting gratis alcohol aan. Deze ode aan de dronkenschap verraste iedereen door zijn aanstekelijke ritme en ook door zijn verwijzingen naar de economische crisis. Bovendien haalde de groep de wedstrijd bijna niet vanwege de bezuinigingen in het land. Uiteindelijk zijn we blij dat een privézender het land te hulp is geschoten, want zonder die zender hadden we dit Griekse nummer nooit gekend. Dus zet je ouzo, tsipouro en raki maar klaar!

'My number one' (2005) van Helena Paparizou

Na (met mate) gedronken te hebben, zal je je kunnen bewijzen in Sirtaki (een traditionele Griekse dans). Volg de expert, Helena Paparizou, die je de stappen toont in 'My number one'. De zangeres won zelfs de eerste plaats in 2005. En hoewel Griekenland sinds dat succes aan bijna elke finale heeft deelgenomen, is dit toch de eerste en laatste overwinning van het land. Laten we ook even stilstaan bij de periode die alle Grieken trots maakte met de EK voetbal-overwinning in 2004, de organisatie van de Olympische Spelen in Athene en vervolgens de eerste plaats in Eurovisie in 2005.

'Waterloo' (1974) van ABBA

Het einde van de avond nadert. En alsof het een vuistregel is in het feesthandboek, eindigen we op een hoge noot, met enkele disco cultnummers. Dus neem je glitterpak uit de kast en zing de beroemde tekst van ABBA's ‘Waterloo’ uit volle borst mee.  De Zweedse band won in 1974 het Eurovisiesongfestival. Het was de eerste keer dat een band de wedstrijd won door een lied te zingen met tekst in een andere taal dan hun landstaal. Afgelopen weekend werd dit cultnummer gekozen tot het beste nummer in de Eurovisie Top 50. Veertien landen mochten hun stem uitbrengen op de beste hits van de wedstrijd van de Nederlandse radiozender NPO Radio 2.
 
Bekijk ‘De Grote Finale van Eurovisie 2021’ op zaterdag 22 mei om 21u00 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top