Zaakvoerder Wim Ballieu is voor hygiëne-inbreuken in een vestiging van gehaktballenketen Balls & Glory veroordeeld tot een geldboete van 2.000 euro met uitstel, en zijn vennootschap tot een geldboete van 4.000 euro, waarvan een deel met uitstel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist.
Het openbaar ministerie had een geldboete gevorderd van 2.000 euro voor Ballieu en 2.000 euro voor de vennootschap achter Balls & Glory. "In september 2019 werden bij een controle van het FAVV in een vestiging in Brussel muizenuitwerpselen en vervallen voedingsmiddelen aangetroffen. Omdat er in 2017 ook inbreuken werden vastgesteld en er toen een administratieve boete werd opgelegd, hebben we ditmaal besloten om te dagvaarden", stelde de aanklager bij de behandeling van de zaak.

Ballieu verdedigde zichzelf en verzette zich tegen het beeld van de aanklager. "Ik word bijna als misdadig beschreven in de dagvaarding. Het wordt voorgesteld alsof we in het restaurant ongedierte hebben, maar dat is niet het geval. De uitwerpselen werden in de kelder en de afvalruimte aangetroffen. In die periode waren er werken in de straat en links en rechts naast de zaak was er een leegstaand pand. Het is eerder aan de stad om ongediertebestrijding te doen, maar na de vaststellingen hebben we wel besloten om het pestbestrijdingsbedrijf tweewekelijks in plaats van tweemaandelijks te laten komen."

Dat er vervallen voedingsmiddelen in het restaurant waren, betwistte Ballieu ook. "We hebben laboresultaten waaruit blijkt dat de gehaktballen perfect veilig zijn als ze opgewarmd worden. Bij de controle was de shiftmanager echter een student en hij kon niet onmiddellijk de juiste uitleg geven. Intussen hebben we de verpakking ook aangepast met de vermelding dat het product niet koud geconsumeerd kan worden", zei de chef-kok.

De correctionele rechter legde Ballieu een boete van 2.000 euro met uitstel op. Zijn vennootschap kreeg 4.000 euro boete, waarvan 1.600 euro met uitstel. Ballieu kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.