Bernal of Evenepoel, wie wordt koning op de 'strade bianche' van de Giro?

Sport | Volgt na de demonstratie van Egan Bernal zondag, op de grindweg van de slotklim naar Campo Felice, woensdag opnieuw een demonstratie van de Colombiaan en zijn team Ineos? De rit van woensdag is een kolfje naar de hand van de specialisten van de 'Strade Bianche'. En wie moest eerder dit jaar alleen Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe laten voorgaan in Siena? Inderdaad, ene Egan Bernal.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De 'Strade Bianche', de wedstrijd over de Toscaanse grindwegen, staat nog maar enkele jaren op de wielerkalender. Alexandr Kolobnev won de eerste editie onder die naam in 2007 en sinds 2017 maakt de wedstrijd met de steile slotklim en aankomst op de beroemde Piazza del Campo van Siena deel uit van de UCI World Tour.

Een nieuw monument

In korte tijd wist de wedstrijd over de 'sterrati', de Toscaanse onverharde grind- en zandstroken, haast de status van een 'monument' te veroveren: zowel klimgeiten als flandriens kunnen de wedstrijd winnen. Renners als Philippe Gilbert, Fabian Cancellara, Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, winnaar van de editie 2021, prijken op de erelijst.

Het is dus niet verwonderlijk dat ook de organisatoren van de Ronde van Italië een rit over de grindwegen opnemen in het parcours van de Giro, net zoals de Ronde van Frankrijk regelmatig de kasseistroken uit Parijs-Roubaix aandoet. In 2010 kwam de Giro al eens aan in Montalcino: toen won Cadel Evans na een uitgeregende etappe.


Heroïek gegarandeerd

De rit van woensdag, na de rustdag, kondigt zich heroïsch aan, want van de laatste 70 kilometer gaat de helft over de sterrati. In totaal staan meer dan 2500 hoogtemeters op het programma. De Passo del Lume Spento moet twee keer worden overwonnen, een keer langs elke kant. De eerste passage gaat over 13 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van gemiddeld 3,6%, met een stijgingspercentage van 16% als steilste stuk. De tweede passage over de Passo del Lume Spento betekent 4,4 kilometer klimmen tegen ongeveer 7%, op asfalt en met de top op amper 3,8 kilometer van de finish in Montalcino.

Die naam doet wellicht een belletje rinkelen bij de wijnliefhebbers: de organisatoren hebben de 11e rit in de Giro tussen Perugia en Montalcino dan ook omgedoopt tot de 'Brunello di Montalcino Wijnetappe'.

Een nieuw duel Bernal-Evenepoel?

Komt het tot een nieuw duel tussen rozetruidrager Egan Bernal en Remco Evenepoel? Na de 10e rit verklaarde de Colombiaan dat de strijd om de eindzege geen secondestrijd zal worden, maar toch blijkt elke seconde te tellen: dat bewezen ze met het sprintje om bonificatieseconden in de 10e rit, op zo'n 20 kilometer van de finish in Foligno. Evenepoel pakte twee bonificatieseconden, Bernal nog eentje: de kloof tussen de nummer 1 en 2 in de stand is nu 14 seconden. Nog 7 andere renners staan binnen de minuut van Bernal: Aleksandr Vlasov (op 22 seconden), Giulio Ciccone (op 37"), Attila Valter (op 44"), Hugh Carthy (op 45"), Damiano Caruso (op 46"), Daniel Martin (op 52") en Simon Yates (op 56").

Bekijk de Giro d'Italia 2021 elke dag live op Eurosport NL.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top