Bryn: "De vertegenwoordiging van queer artiesten is cruciaal"

Muziek |
Ter gelegenheid van 'The Belgian Pride' brengt Proximus Pickx je een interview met de Belgische zanger Bryn. Hij treedt vanavond op in de Ancienne Belgique en zet met andere geëngageerde artiesten 'Pride' feestelijk in op de openingsavond 'Outrageous'. Als lid van de LGBTQIA+-gemeenschap wil hij zich uitspreken over de vertegenwoordiging van queer artiesten in de muziekindustrie.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Wie zijn je queer insipratiebronnen in de muziekscene?
 
Bryn: "Mijn grootste inspiratiebron is Troye Sivan. Hij is een YouTuber die een geweldige community heeft opgebouwd en vervolgens met muziek is begonnen. Voor zijn eerste album, 'Blue Neighborhood', bracht hij een reeks van drie video's uit over de thema's homoseksualiteit, coming out en homofobie. Het was de eerste keer dat ik een mannelijke kunstenaar in een relatie met zijn vriend zag, het is een verhaal dat me erg raakt."
 
"Er is ook MNEK, die bijvoorbeeld de componist is achter veel Little Mix-hits. Zijn composities hebben altijd veel succes gehad, maar zijn eigen carrière heeft minder succes gekend. Hij krijgt geen promotie, vooral omdat hij queer en zwart is."
 
Denk je dat de LGBTQIA+-gemeenschap goed is vertegenwoordigd in de muziekindustrie?
 
Bryn: "Het gaat steeds meer de goede kant op. Maar er zijn nog steeds weinig queer artiesten die een echt platform hebben, en nog minder queerartiesten van kleur. Het valt me op dat de grootste LGBT-iconen paradoxaal genoeg vaak heteromensen zijn. Hoewel ze er niets aan kunnen doen, overkomt dit hen toch. Uiteindelijk is dit een tweesnijdend zwaard."
 
"Enerzijds wordt de LGBT-gemeenschap dankzij hen aanvaard, worden ze gesteund bij het uiten van hun identiteit en maken ze de lgbt-gemeenschap zichtbaarder. Maar aan de andere kant is die bekendheid een vorm van opnieuw toe-eigenen. Er zijn heel veel queerartiesten die nooit toegang zullen krijgen tot de kansen die deze heteroartiesten hebben gekregen. De jurk die Harry Styles heeft gedragen voor zijn Vogue-shoot heeft hij daarna gewoon uitgedaan. Maar die jurk is geen kostuum voor mensen die hem elke dag dragen. De magazinecover van Vogue toont progressivisme, openheid, maar het maakt tegelijk een aantal queermensen onzichtbaar en is een poging om een nieuw publiek aan te boren. Het is belangrijk om een bondgenoot te zijn van de lgbtqi+gemeenschap, maar je moet de queer artiesten niet proberen te overschaduwen."
 
Hoe ervaar je het om een queer persoon te zijn in de muziekindustrie?
 
Bryn: "In mijn geval is ook de factor huidskleur van belang. Ik moet dus tegen twee vooroordelen vechten. Ik heb al het gevoel gehad dat men mij dwingt om deze energie en mijn identiteit te kanaliseren, zodat ik gemakkelijker in de markt zou liggen. Het wordt op een subtiele manier gezegd, maar het is nog steeds een geïnternaliseerde vorm van homofobie en racisme. De muziekindustrie denkt dat er geen publiek is voor mensen zoals wij, dat we geen geld zullen opbrengen. Dat is een vorm van stereotypering en dus discriminatie."
 
"Ik heb een stap teruggezet en realiseerde mij dat ik het probleem niet was. Het enige wat ik kan doen is betere muziek blijven maken, mezelf altijd verbeteren, totdat ik 'incontournable' word en men geen andere keus heeft dan erover te praten. De muziekindustrie blijft helaas een gesloten omgeving."
 
Denk je dat sociale media een rol spelen bij het aanvaarden van queer artiesten?
 
Bryn: "Sociale netwerken zijn geweldige middelen waarmee je zelf je eigen muziek kunt publiceren. Als je eenmaal een community hebt, kun je de grote platenmaatschappijen omzeilen. De muzieklabels krijgen pas na een succes interesse, want 'er is geen risico, geen stress om succes te krijgen en we weten dat er kopers zullen zijn'. In de muziekwereld is dit met name het geval bij TikTok. Aan de andere kant zien we veel blanke en heteroseksuele mensen op sociale netwerk. Ook op internet is het moeilijk om je plaats te vinden."
 
Wat zou je willen zeggen tegen iemand uit de LGBTQIA+-gemeenschap die een muziekcarrière wil starten?
 
Bryn: "Ik heb al berichten ontvangen van mensen die de hoop hadden verloren en die me vertelden dat ik hen eraan had herinnerd dat alles mogelijk is. Je moet geïnspireerd worden door het parcours van mensen die je laten zien dat je dromen haalbaar zijn! De vertegenwoordiging van queer artiesten is cruciaal, vooral voor de komende generaties. Zelfs als niemand in je gelooft, als je van muziek houdt, doe het dan toch. Houd er rekening mee dat de middelen om succes te boeken anders zullen zijn. Je kan je carrière niet vergelijken met het palmares van andere beroemdheden. Ook zij treden in de voetsporen van illustere sterren voor hen. Zo was het succes van Angèle bijvoorbeeld mogelijk door sterren als Vanessa Paradis, met hun wijze maar krachtige persoonlijkheid. Voor ons, queer artiesten, is het noodzakelijk te aanvaarden dat het pad naar succes niet zo duidelijk is, we moeten navigeren zonder kompas. Ik hoop dat onze situatie de komende jaren alleen zal verbeteren."
 
Wil je zelf graag nog iets kwijt?
 
Bryn: "We horen tegenwoordig vaak dat homofobie en racisme niet meer bestaan, dat de zaken veel verbeterd zijn. Dat klopt niet. We voelen ons niet veilig in de straten, het is echt niet veilig voor ons."
 
"Mensen gaan vaak in de verdediging als het om homofobie gaat. Ik zou iedereen eerder aanraden empathie te hebben, te luisteren naar de ervaringen van anderen. Om het te begrijpen, moet je eerst luisteren. Hierdoor ontstaat openheid. Je hoeft je niet te concentreren op hoe men jou bekijkt, maar op hoe je zaken kunt veranderen."

Meer informatie over deze editie en het programma vind je hier terug!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top