Magische tijdreizen in 'Midnight in Paris'

Films | Elke week blikt Proximus Pickx terug op een culturele parel uit het verleden, en deze week is ‘Midnight in Paris’ aan de beurt. De film van Woody Allen is dit jaar namelijk 10 jaar oud. Dit zijn dingen die je er zeker over moet weten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Midnight in Paris’ is fantasierijke dramakomedie uit 2011, geschreven en geregisseerd door Woody Allen. De film speelt zich af in Parijs en volgt Gil Pender, een scenarioschrijver, die gedwongen wordt om de tekortkomingen van zijn relatie met zijn materialistische verloofde en hun uiteenlopende doelen onder ogen te zien. Elke nacht wordt hij meer en meer met zijn neus op de feiten gedrukt, omdat hij begint te tijdreizen naar een periode die hem veel gelukkiger maakt.  
 
De film ging in première op het filmfestival van Cannes in 2011 en wordt beschouwd als een van Allens beste films van de afgelopen jaren. In 2012 won het de Academy Award voor Best Original Screenplay en de Golden Globe Award voor Best Screenplay. ‘Midnight in Paris’ werd genomineerd voor drie andere Academy Awards: Beste Film, Beste Regisseur en Beste Art Direction.
 
Sterrencast
 
Voor deze romantische tijdreizen moest Woody Allen een uitmuntende cast voorzien en dat is hem ook gelukt. Hoofdpersonage Gil wordt gespeeld door Owen Wilson en Rachel McAdams kruipt in de huid van zijn verloofde Inez. Naast hen spelen ook nog Marion Cotillard als Adriana, Alison Pill als Zelda Fitzgerald, Tom Hiddleston als F. Scott Fitzgerald en Adrien Brody as Salvador Dali.

Leuke weetjes

Zoals bij elke productie hangen ook aan ‘Midnight in Paris’ een paar interessante weetjes vast. Zo was de film de opener van het Filmfestival van Cannes. Het was de tweede keer dat een film van Woody Allen die eer kreeg. Daarbovenop was het plan eigenlijk om in 2006 al te beginnen filmen, maar door omstandigheden moest de regisseur nog 5 jaar wachten met zijn project.
 
Het personage van Gil was initieel niet zoals het in de huidige film voorkomt. Nadat Owen Wilson voor de rol gecast was, is Allen aan het herschrijven geslaan. Hij wilde dat het personage paste bij de persoonlijkheid van Wilson. Een laatste leuke detail gaat ook over een van de acteurs, namelijk Carla Bruni. Op het moment van de opnames was zij namelijk niemand minder dan de First Lady van Frankrijk. In ‘Midnight in Paris’ speelt ze echter een museumgids, iets soberder dan haar echte leven.
 
‘Midnight in Paris’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top