Onvergetelijke optredens op het Eurovisiesongfestival

Muziek | Sommige Eurovisie-optredens zijn onvergetelijk. Gewoonlijk zijn dat dan ook de acts die de topposities in de competitie hebben ingenomen. In wat bekend staat als 's werelds grootste liedjeswedstrijd, is het een ongeschreven regel dat de uitvoering belangrijker is dan het liedje zelf. Hier zijn vijf onvergetelijke Eurovisie-optredens.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Dancing Lasha Tumbai' van Verka Serduchka

In 2007 werd Verka Serduchka gekozen om Oekraïne te vertegenwoordigen op Eurovisie, dat dat jaar in Helsinki, Finland, werd gehouden. De artiest werd een van de legenden van Eurovisie. Haar optreden, begeleid door vijf zangers en dansers allen gekleed in zilveren en gouden kleding, werd door het publiek luidkeels toegejuicht. Ondanks het feit dat de act veel seksuele verwijzingen bevatte, zoals het nummer 69 dat op haar rug stond. Het lied, gezongen in het Engels, Duits, Russisch en Oekraïens, deed in Oekraïne veel stof opwaaien. Sommige commentatoren hadden ernstige kritiek op de keuze van een drag queen als kandidaat. Zozeer zelfs dat een radiostation in het land een protest organiseerde om zijn afkeuring te uiten over de keuze van de kandidaat.
 
Sommige leden van het Oekraïense parlement omschreven het lied als "grotesk en vulgair". Ook de titel van het lied riep vragen op, omdat de artiest zei dat "Lasha Tumbai" in het Mongools "slagroom" betekende. Later bleek dat er in het Mongools niet zo'n uitdrukking bestaat. De titel is gekozen vanwege de fonetische gelijkenis met "Russia Goodbye", een verwijzing naar de Oranjerevolutie van 2004-2005 in Oekraïne.
 
Uiteindelijk belandde Verka Serduchka op een mooie tweede plaats, perfect om de criticasters de mond te snoeren. Bovendien is het nummer een echte hit geworden in heel Europa en staat het zeer goed genoteerd in de hitlijsten van de zomer 2007. Zodra je het lied hoort, achtervolgt het je voor de rest van de dag. Verka's optreden op Eurovisie zal een legende blijven. Sinds dat optreden is er elk jaar ten minste één persoon in het publiek geweest die Verka's beroemde zilveren sterrenhoed draagt.

'Wild Dances' van Ruslana

Ruslana is een andere Oekraïense die haar stempel heeft gedrukt op het Eurovisiewedstrijd. Stel je Catherine Zeta-Jones voor, verkleed als Xena de krijger, en je hebt Ruslana's optreden in 2004 in Turkije. De Oekraïense zangeres was gekleed in een leren outfit die naar verluidt was geïnspireerd op traditionele Oekraïense etnische klederdracht. Haar energieke zang- en dansoptreden met drumbeats en achtergrondzangeressen vergeet je niet zomaar.
 
Met haar 'Wild Dances' won de zangeres dat jaar de wedstrijd. Het lied, dat grotendeels in het Engels en dus niet alleen in het Oekraïens werd gezongen, was het eerste taalkundig gemengde lied dat de wedstrijd won. Sinds 1999 hadden de organisatoren de regel afgeschaft dat alle deelnemers in een van hun landstalen moesten zingen. Het nummer was zo'n succes dat het zelfs werd gebruikt voor de soundtrack van het videospel Grand Theft Auto IV in 2008.

'Rise Like a Phoenix' van Conchita Wurst

Conchita Wurst bracht haar lied 'Rise Like a Phoenix' in 2014 in alle eenvoud. Er waren geen dansers of muzikanten. Zij en haar betoverende stem maakten de hele show. De vrouw met de baard maakte indruk op een podium waar een lichtshow haar op haar best liet zien. De onbeweeglijkheid van haar choreografie, die tegelijkertijd haar mannelijke en vrouwelijke lichaam onthulde, was een sterke boodschap die de queer gemeenschap, die te vaak onzichtbaar is in de popcultuur, op de voorgrond zette.
 
Toen ze dat jaar de kleuren van Oostenrijk verdedigde, werd ze ook een leidende figuur in de LGBTQI+-zaak in Europa. Conchita Wurst, die niet alleen haar identiteit maar ook die van miljoenen mensen in Europa zichtbaar maakte, won dat jaar de wedstrijd en sprak de volgende woorden: "Deze nacht is opgedragen aan allen die geloven in een toekomst van vrede en vrijheid. Je weet wie je bent. We zijn een eenheid, en we zijn niet te stoppen."

'Party for Everybody' van Buranovskiye Babushki

De zes Russische oma's uit Buranovo veroorzaakten een sensatie in 2012. Het pittige optreden van deze dames van in de zeventig op het Eurovisiepodium bracht het internationale publiek in vervoering. Tegen alle verwachtingen in haalden ze de finale in 2012 en werden ze tweede na Loreen, de winnares.
 
Net als de beroemde Russische poppen, matroesjka's, droegen ze allemaal de traditionele rode klederdracht en bedekten hun hoofd met een sjaal. Ze dansten op de melodie van 'Party for Everybody' en brachten de sfeer er goed in. De Buranovskiye Babushki (grootmoeders van Buranovo), een dorp in de regio Oedmoertië, zongen dit lied in het Engels, het Russisch en het Oedmoert, een Finoegrische taal.
 
Voordat ze hun kunsten toonden op het Eurovisiepodium, hadden ze de aandacht van de media al getrokken met hun opvoering van het Beatles-nummer 'Yesterday' in Udmurt. Niet op zoek naar roem of fortuin, gaven de grootmoeders in die tijd concerten om geld in te zamelen voor de wederopbouw van de dorpskerk.
 

'Hard Rock Hallelujah' van Lordi

Dit optreden van de Finse metalband verraste destijds iedereen en schreef geschiedenis. De hardrock/heavy metalband Lordi won zelfs de Eurovisiefinale in Athene. Het was de eerste en enige keer dat een heavy metalband Eurovisie won. Tot op de dag van vandaag vragen mensen zich af hoe deze band de wedstrijd heeft gewonnen en hoe Finland dat jaar zijn deelnemers heeft genomineerd.
 
Gekleed als wezens die recht uit het universum van 'Lord of the Rings' komen, maakten de Eurovisiemonsters indruk op het internationale podium. We zullen dat epische moment tegen het einde van het nummer nooit vergeten, wanneer de leadzanger een paar vleugels uit zijn rug trekt. De band heeft overigens bevestigd dit jaar in Rotterdam aanwezig te zijn voor een speciaal optreden.

Na de overwinning van Finland kwamen 80.000 mensen in Helsinki bijeen om het lied te zingen. Op 26 mei 2006 werd het Guinness World Record voor karaokezang gevestigd.



Bekijk de grote finale van het Eurovisiesongfestival zaterdag 22 mei om 21u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier meer over het Eurovisiesongfestival: 


Vijf opvallende kostuums die het Eurovisiesongfestival kleur gaven
Wie zijn de favorieten voor het Eurovisiesongfestival 2021?
Van Loïc Nottet tot Sandra Kim: de beste Belgische prestaties op het Eurovisiesongfestival
Songfestivalcommentator Peter Van de Veire over de Belgische kansen
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top