Cher wordt 75: wat maakt deze veelzijdige zangeres uniek?

Muziek |
Vandaag mag de Amerikaanse zangeres Cher 75 kaarsjes uitblazen op haar verjaardagstaart. Sinds ze in 1946 werd geboren als Cherilyn Sarkisian heeft ze vele watertjes doorzwommen. Proximus Pickx vertelt je wat de "Goddess of Pop", zoals men haar wel eens noemt, zo uniek maakt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Haar stem

Alleen al over de stem van Cher zou je een boek kunnen schrijven. Het staat in elk geval vast dat Cher één van de weinige zangeressen is met een contra-alt-stem. Wat haar lage stem nog unieker maakt, is dat ze ook buiten haar stembereik goed klinkt. Zo klinken haar hogere noten in de seventies-hit 'Just this one time' loepzuiver.
 
Daarnaast is de zangeres niet bang om te experimenteren met nieuwe stemtechnieken. Zo vertelt ze in een interview met de Canadese krant Toronto Sun dat haar stem met de jaren soepeler is geworden dankzij stemtraining. "Veel artiesten van mijn leeftijd hebben een kleiner stembereik, maar bij mij is het juist omgekeerd, echt verbazingwekkend", aldus Cher.
 
Ten slotte kan de Amerikaanse zangeres ook beschouwd worden als een pionier van het zogeheten auto-tuningeffect in mainstreammuziek. Getuige hiervan is de hit "Believe", waarin ze de Auto-Tune software niet gebruikt om een valse noot te corrigeren maar om haar stem op kunstzinnige wijze te vervormen. Het succes van het nummer was zo groot dat vele artiesten haar volgden. Van rapper T-Pain tot Radiohead, van Kesha tot Daft Punk: allen hebben ze wel eens geëxperimenteerd met dit elektronisch effect.
 

Haar liefdadigheidswerk

Cher is al lange tijd actief als voorvechtster voor allerlei goede doelen, van gezondheidsonderzoek tot armoedebestrijding en kinderrechten. Ze steunde voor het eerst een goed doel nadat ze in 1985 in 'Mask' de hoofdrol speelde van de moeder van een jongen met een zwaar vervormd gezicht. Ze is nog steeds een grote donor van de Children's Craniofacial Association, een vereniging die kinderen met vervormde gezichten steunt.
 
Ook op gebied van LGBTQI+-rechten zet Cher haar beste beentje voor. Onder meer door de transitie van haar zoon Chaz stelde Cher vast dat mensen uit de lgbt-gemeenschap niet van dezelfde rechten kunnen genieten als andere mensen. Nadat Chaz op 17-jarige leeftijd uit de kast kwam, werd Cher een van de grootste voorvechtsters voor lgbt-rechten.
 

Haar veelzijdigheid

Sinds haar doorbraak in de jaren 60 met haar ex-man Sonny heeft deze muzikale diva met vele genres geëxperimenteerd, van rock tot pop, van folk tot hiphop. De krant The Boston Globe noemt haar daarom terecht een muzikale kameleon. "Samen met David Bowie is ze een van de artiesten die constant in beweging is en onze percepties van haar in vraag stelt."
 
Het is dan ook niet voor niets dat Cher op haar eentje wereldwijd 100 miljoen albums heeft verkocht, waardoor ze een van 's werelds best verkopende artiesten is. Cher laat zich ook opmerken als de enige artiest die in zes opeenvolgende decennia een nummer één-hit heeft gehaald in de Billboard-hitlijsten. 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top