Maak kennis met Tom Daley: een Olympische medaillewinnaar en LGBTQ-icoon!

Sport |

Ook in de sportwereld is homoseksualiteit nog steeds een taboe. Gelukkig passeerden enkele sporticonen de revue die zich daar niets van aantrokken. Neem nu bijvoorbeeld Tom Daley, een Britse schoonspringer die in 2012 nog een Bronzen Olympische medaille won en openlijk verklaarde dat hij homo was. Proximus Pickx gaat in deze ‘Pride & Love’-week na wat het verhaal achter de man is.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Neen, Tom Daley is geen laatbloeier. Wel integendeel: op amper zevenjarige leeftijd werd hij lid bij de Plymouth Diving Club en verbaasde hij vriend en vijand met zijn schoonspringkunsten. Nadat hij in Plymouth enkele jaren kon oefenen aan de zijde van ambitieuze trainers begon de jonge Daley ook deel te nemen aan nationale competities die hij uiteindelijk won. Hij won in 2008 als jongste schoonpringer ooit de tienmetersprong op de British Championship.

Maar ook buiten zijn landsgrenzen maakte Daley indruk. Op amper dertienjarige leeftijd werd Daley de jongste Europese kampioen in de geschiedenis. Eén jaar later, in 2009, werd hij zelfs wereldkampioen op het WK in Rome dankzij een quasi perfecte sprong vanaf tien meter hoogte. Het beste moest echter nog komen: tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen won Daley een bronzen medaille tijdens het hoogspringen. En dat betekende heel wat voor zowel Daley, als het Engelse thuispubliek dat hem sindsdien in de armen sloot.

 

Belangrijke YouTube-video

Tom Daley is bij het grote publiek niet enkel bekend om zijn sportprestaties. De jongeman werd ook bekend door het onthullen van zijn seksuele geaardheid op YouTube. Eind 2013 deden er immers geruchten de ronde waarin werd gespeculeerd over Daleys geaardheid. Omdat hij genoeg had van alle achterklap deelde hij in december van dat jaar een videoboodschap op YouTube waarin hij vertelt over zijn toenmalige liefde met een man en het daaruit vloeiende geluk dat hij ervaarde. 

De video werd al meer dan 12 miljoen keer bekeken en sloeg in als een bom. Kort na het publiceren ontving Daley heel wat steunbetuigingen, waaronder ook van ene Greg Louganis: een viervoudige Olympische duikkampioen die ook homo is. Sinds de bekendmaking van Daleys geaardheid, scheert de carrière van jonge duiker nog steeds hoge toppen. Hij bereidt zich volgens zijn entourage dan ook naarstig voor op de Olympische zomerspelen in Tokio waar hij opnieuw zal strijden voor een plaats op het podium.

 

Dromen waarmaken

Enkele jaren na de YouTube-video besloten Daley en zijn partner in 2017 in het huwelijksbootje te stappen. Die partner luistert naar de naam Dustin Lance Black en werkt als een scenarioschrijver in Hollywood. Het koppel verwelkomde ondertussen hun eerste kindje en is dolgelukkig met elkaar.

Ondertussen blijft Tom Daley vechten tegen de bierkaai: na het winnen van een gouden medaille op de Commonwealth Games in 2018 nam hij van de gelegenheid gebruik om de organiserende landen erop te wijzen dat mannelijke homoseksualiteit nog steeds strafbaar is is sommige wetboeken en dat hij dat betreurde. 

In 2019 verklaarde hij publiekelijk dat homoseksuele voetballers meer open moesten durven zijn over hun geaardheid. “Het kan heel beangstigend zijn om op te groeien met het gevoel dat je anders bent, dus ik denk dat de wetenschap dat een voetballer openlijk homoseksueel is, voor veel jonge kinderen van levensbelang kan zijn," legde hij uit in een interview. "Als dat gebeurt, stel ik me voor dat alle kleine kinderen dat zien en denken: 'O, het is oké, ik ben anders en ik kan nog steeds mijn dromen waarmaken'."

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top