De Formule 1 strijkt dit weekend neer aan de oevers van de Middellandse Zee voor ongetwijfeld het meest glamoureuze event van het seizoen, maar zeker niet het gemakkelijkste: de Grand Prix van Monaco.
In de strijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen wordt komend weekend een nieuw hoofdstuk geschreven, het vijfde dit seizoen al, aan de Rots van Monaco. Na een jaar afwezigheid in 2020 vanwege de Covid-19-pandemie, keren de coureurs terug naar een van de meest legendarische circuits op de kalender.
 
Deze Grand Prix is één van de vier die vandaag nog overblijven – naast Silverstone, Spa-Francorchamps en Monza – die al op het programma stonden van het eerste F1-seizoen in 1950. Sindsdien dat jaar werden op het iconische circuit de grootste piloten in de geschiedenis bekroond, maar zagen we ook een paar verrassingen. Door de stedelijke setting, tussen de zee, jachten en gebouwen, laat deze Grand Prix weinig ruimte om in te halen. Het is daarom tijdens de kwalificaties op zaterdag absoluut cruciaal om te presteren.
 
Geen controverse over baanlimieten
 
Sinds de start van het seizoen is er veel gepraat over het respecteren van baanlimieten in de Formule 1. We herinneren ons het inhaalmanoeuvre van Verstappen in Bahrein voorbij Lewis Hamilton in de laatste ronden. De Nederlandse coureur ging tijdens het manoeuvre met zijn wielen over de witte lijn, waarna hij als straf Hamilton weer moest laten passeren. Zo was er ook de Red Bull-piloot die tijdens de kwalificaties in Portimao een gelijkaardig ongelukje voorhad: hij zette de beste tijd neer maar overschreed de limieten van de baan en zijn tijd werd ongeldig verklaard.
 
Op deze manier worden in de F1 regelmatig punten verspeeld. Waar voorheen de grindstroken als een echte limiet dienden, hebben de circuits sindsien enkele aanpassingen doorgevoerd waarbij asfaltstroken het grind vervingen. De piloten maken van die stroken vaak gebruik om een paar honderdsten van een seconde te pakken, maar de F1-federatie FIA ??houdt ze in de gaten en legt steeds meer sancties op. In Monaco, op de baan midden in de stad, kan zo’n controverse normaal niet bestaan: een paar centimeter te veel en… het is de vangrail voor de bestuurder en zijn auto.
 
Charles Leclerc in zijn voortuin
 
Als er een deelnemer is die nog meer wil schitteren dan de anderen is het wel Charles Leclerc, die in zijn thuisbasis zal racen aangezien hij uit Monaco komt. De Ferrari-coureur heeft zijn goede prestaties sinds de start van het seizoen aaneengeregen en is misschien wel een van de besten onder de Mercedes- en Red Bull-coureurs, met twee vierde plaatsen en twee zesde plaatsen. Maar het zal erom spannen, met de Brit Lando Norris en het spannende duel tussen Ferrari en McLaren om de derde plaats in het constructeursklassement.
 
Wie zal zijn naam toevoegen aan de winnaarslijst van deze legendarische Grand Prix? Hamilton, Verstappen... of een andere piloot? Het antwoord kennen we deze zondag!