Jason McElwain, een jonge basketballer met autisme die een ster werd in de VS

Basketbal |
Het verhaal van Jason McElwain is een filmscript waardig. In februari 2006 liet deze jonge man met autisme in slechts vier korte minuten zijn baskettalent aan het hele land en de wereld zien.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Amerikaanse Jason McElwain werd in oktober 1988 geboren in Rochester, New York. Op 2-jarige leeftijd kreeg hij de diagnose autisme. Hij sprak pas zijn eerste woorden toen hij 8 jaar oud was. Jason heeft een grote passie in zijn leven, basketbal. Zijn liefde voor deze sport zal hem wereldberoemd maken.
 
In 2003 werd hij symbolisch benoemd tot teammanager van de Greece Athena High School Trojans door de toenmalige coach, Jim Johnson. Maar het was pas drie jaar later dat wat sommigen een wonder noemen, op dezelfde school zou gebeuren.

Glorie in 4 minuten

Op 15 februari 2006 speelt zijn team, Athena, de finale van hun kampioenschap op eigen terrein tegenover Spencerport High School. Het thuisteam domineert grotendeels het spel en in het laatste kwart besluit coach Johnson Jason McElwain in het diepe te gooien. De jonge speler heeft iets meer dan 4 minuten om het onmogelijke te doen, maar hij zal niet teleurstellen.
 
Zijn eerste twee schoten zijn missers, maar daarna komt J-Mac echt uit zijn pijp. McElwain maakt 6 driepuntsschoten en een tweepunter, zodat de wedstrijd eindigt met 20 punten op de klok. Na het einde van de wedstrijd verdringen de uitzinnige supporters zich om de held van de dag te vieren.

Gelauwerd door president Bush

De wedstrijd werd opgenomen door zijn teamgenoot Marcus Luciano, die uitzonderlijk de cameraman van dienst verving. Luciano had een reputatie om buiten de lijntjes te kleuren en negeerde de instructies van de coach om enkel het spel te filmen. Luciano miste geen enkele prestatie van McElwain en filmde ook de uitzinnige reactie van het publiek. De beelden gingen de wereld rond.
 
Een maand na zijn topprestatie ontmoette McElwain president George W. Bush, die niet ver daarvandaan een tussenstop maakte. "Ons land was gefascineerd door dit ongelooflijke verhaal op het basketbalveld. Dit is het verhaal van een jonge man die zijn talent ontdekte op het basketbalveld en op zijn beurt de harten van alle burgers van dit land raakte", aldus de toenmalige president van de VS destijds. Vervolgens toerde McElwain door het hele land, verscheen in tv-shows en ontmoette veel beroemdheden zoals LeBron James, Kobe Bryant, Magic Johnson en Lance Armstrong.

Beter dan Kobe Bryant

Datzelfde jaar ontving Jason McElwain de ESPY Award voor Beste Sportmoment van het Jaar. De jury vond zijn glansrijke overwinning zelfs beter dan de onvergetelijke wedstrijd waarin Kobe Bryant en zijn team 81 punten haalden tegen de Toronto Raptors. Voor deze gelegenheid hield hij een toespraak, geschreven door zijn oudere broer, met als onderwerp "Dromen die uitkomen".
 
Sindsdien heeft McElwain veel jonge basketbalteams geleid, maar is hij ook een ervaren atleet geworden. Zo heeft hij onder meer een tiental marathons afgewerkt. Hij schreef zijn levensverhaal ook in een boek neer, dat in 2009 is verfilmd met de titel "The Magic of J-Mac".
 
Andermaal... In de sport is alles mogelijk!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top