Na een stevig weekend gaat de Ronde van Italië maandag zijn tweede week in. Woensdag leidt de langverwachte elfde etappe het peloton over de fameuze witte wegen van Toscane, waar de favorieten extra voorzichtig zullen moeten zijn om de valkuilen te vermijden.
Daags na de tweede opeenvolgende finish op Campo Felice krijgt het Giro-peloton maandag een dag van relatieve rust. Op het programma staat een korte, lichte heuvelachtige etappe die een kolfje is naar de hand van de aanvallers in het peloton. Tenzij de sprinters een van hun (nu al) laatste kansen grijpen in deze Ronde van Italië. Om dit te doen, zullen ze de Valico della Somma (6,7 km tegen 5%), gelegen op 40 kilometer van de eindmeet, moeten overleven.
 
Spektakel in Toscane
 
Nadat ze hun batterijen hebben opgeladen op de eerste rustdag, vertrekken de wielrenners woensdag vanuit Perugia voor een van de meest uitdagende etappes van het evenement. In de elfde etappe gaat het peloton op pad om de beroemde Strade Bianche aan te vallen, waar elk jaar in maart de gelijknamige klassieker wordt betwist.
 
Met meer dan 2.500 hoogtemeters en 35 kilometer witte wegen in de laatste 70 kilometer belooft deze 162 kilometer lange etappe vermoeiend en lastig te worden. Het is dan ook geen wonder dat Remco Evenepoel de route snel wilde verkennen toen hij in Italië aankwam. Voor de kandidaten voor de eindoverwinning is het een kwestie van onaangename verrassingen te vermijden door goed op de hoogte te blijven van belangrijke hindernissen om zonder problemen Montalcino te bereiken. Als het weer slecht wordt, kan deze etappe ernstige schade aanrichten.
 
Laatste koninklijke sprint in Verona?
 
De rest van de week staat in het teken van de bergen en de vlakte. Donderdag wacht een moeilijke dag voor de wielrenners in de Apennijnen. De twaalfde etappe, die Siena met Bagno di Romagna verbindt, biedt verschillende vrij hoge cols. De top van de laatste, de Passo del Carnaio, ligt op 10 kilometer van de finish. In de nasleep van een nerveuze en slopende dag op de witte wegen kunnen de grote namen elkaar neutraliseren en een gemotiveerde groep aanvallers achterlaten om te strijden voor de overwinning.
 
Tot slot belooft de ultravlakke etappe van vrijdag een koninklijke sprint door de straten van Verona. Met een laatste rechte lijn van meer dan drie kilometer zijn Tim Merlier, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Peter Sagan en anderen ongetwijfeld van plan deze gouden kans niet te missen. Voor de renners die mikken op het algemeen klassement, met Egan Bernal en Remco Evenepoel aan de leiding, is het een gelegenheid om hun benen te oefenen voor het royale menu van het weekend.
 
Bekijk de Giro d'Italia 2021 elke dag live op Eurosport NL.