Remco Evenepoel kwam uiteindelijk maar 11 seconden te kort, donderdag bij de zesde etappe van de Giro, om de roze trui te pakken. België wacht al 20 jaar op die trui, want sinds Rik Verbrugghe heeft geen enkele Belg die nog gedragen.
 
De media waren er donderdag te snel bij om Remco Evenepoel meteen na de zesde rit in de Ronde van Italië uit te roepen tot de nieuwe rozetruidrager: zij waren Attila Valter, de Hongaar van FDJ, vergeten die Remco 11 seconden voorbleef.

Had het Belgische wonderkind dan wel de juiste tactiek gebruikt tijdens de rit? Dat vroegen enkele waarnemers zich af. Want had de Belg van Deceuninck-Quick.Step niet moeten samenwerken met Egon Bernal in de laatste kilometers van de slotklim naar San Giacomo om zo de felbegeerde trui te pakken?Wat is het doel van Remco?

Het antwoord op die vraag leidt ook naar een andere vraag: wat is de werkelijke doelstelling van Evenepoel in deze Giro? Wil hij echt de Ronde van Italië winnen of wil hij de top-5 halen en ziet hij deze Giro vooral als een stap in het leerproces dat hem uiteindelijk moet brengen naar winst in een grote ronde? Wie hem donderdag in het wiel van Bernal zag, zal ervan overtuigd zijn dat Remco naar de Giro is gekomen om te winnen. In een ronde van 3 weken is het echter verstandig om niet te snel de leiderstrui te pakken en zo ploegmaats niet onnodig aan het werk te zetten. Voor de fans is het dan wel een tijdlang nagelbijten, want zij willen hun idool zo snel en zo lang mogelijk in het roze zien.

De coup van Ineos

Donderdag waagde de ploeg van Ineos duidelijk een coup: al heel snel in de finale maakten zij de koers voor kopman Egon Bernal, de grote favoriet in deze Giro. In de slotkilometers, toen de Colombiaan versnelde, konden alleen Giuilo Ciccone, Daniel Martin en Evenepoel in zijn spoor blijven. Bernal vroeg enkele keren om over te nemen, maar niemand van zijn metgezellen hapte toe. Bernal leek wel verbaasd om in zijn zog geen Yates, Vlasov, Hindley, Bardet, Soler of Carthy te zien en leek wel verontrust te zijn door de houding van Evenepoel die alleen maar als 'slim' kan worden bestempeld. Door misschien wel niet op volle kracht door te gaan, heeft Evenepoel zijn tegenstanders gedestabiliseerd: zeker Bernal, want die kent de Belg niet zo goed.

Niet te vroeg in het roze

Evenepoel kon donderdag lang rekenen op de steun van Almeida, Masnada, Knox en Honoré, maar als hij er alles aan had gedaan om het roze te nemen, dan had Deceuninck-Quick.Step vrijdag al meteen de touwtjes in handen moeten nemen en dus energie verspillen.Remco had donderdag de roze trui binnen handbereik, maar pakte die dan toch niet. Een tactische meesterzet van Patrick Lefevere, die als geen ander het klappen van de zweep in het peloton kent? Volgt The Wolfpack een uitgekiend plan om het roze zo laat mogelijk te nemen en het gewicht van de koers aan anderen te laten? 

In de voorbije jaren werd de eindwinst in de Giro vaak beslist in de laatste individuele tijdrit. Aan het einde van deze 104 editie volgt nog een laatste rit van 29,4 kilometer in en rond Milaan.

Misschien mag Evenepoel zelfs aan die afsluitende tijdrit beginnen met een achterstand van 1'30" op Bernal om toch nog van de eindzege te mogen dromen. Momenteel heeft Remco 5 seconden voorsprong op de Colombiaan. Hem volgen zonder zelf aan te vallen lijkt dus een geschikte tactiek.

(DC/Picture : Photo News)