‘The Interview’ op VTM 3: hoe de komedie voor reuring, ophef en consternatie zorgde

Films | Vanavond zendt VTM3 de (fictieve) komedie ‘The Interview’ uit, waarin James Franco de leider van het communistische Noord-Korea interviewt, een gesprek dat door de hele wereld met argusogen gevolgd wordt. De film uit de kokers van Seth Rogen en Evan Goldberg joeg het échte Noord-Korea in de gordijnen, want het land komt niet bepaald positief uit de verf in de prent. Het Noord-Koreaanse persbureau noemde de film een "zeer grote belediging voor de Noord-Koreaanse regering". Tal van bioscopen wilden de komedie niet meer vertonen. Een reconstructie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 25 juni 2014 maakte het Noord-Koreaanse persbureau Korean Central News Agency bekend dat het uitbrengen van ‘The Interview’ een zeer grote belediging zou zijn voor de Noord-Koreaanse regering. Een woordvoerder van de overheid waarschuwde voor tegenmaatregelen. In november werd Sony Pictures Entertainment, het moederbedrijf boven filmstudio Columbia Pictures, het mikpunt van hackers, die bedrijfsgevoelige informatie openbaar maakten, waarbij ook dreigementen werden geuit.
 
In december dreigden de hackers met een aanval op de première van de film in New York, en op elke bioscoop die ‘The Interview’ durft te spelen. In een privéboodschap naar leidinggevenden van Sony verklaarden de hackers dat ze geen bedrijfsinformatie meer zouden lekken als Sony ‘The Interview’ niet zou uitbrengen. In een andere boodschap waarschuwden de hackers dat, mocht Sony opnieuw een film uitbrengen die de spot drijft met Noord-Korea, ze “zouden klaarstaan om te vechten”.
 
Kort daarna besloot Sony om de film terug te trekken, hetgeen het bedrijf op kritiek kwam te staan van niemand minder dan Barack Obama. Sony verduidelijkte dat tal van bioscopen de film niet meer wilden spelen, en dat het bedrijf op zoek moest naar andere distributiemogelijkheden. Sony besloot uiteindelijk de film toch uit te brengen, via enkele honderden bioscopen en diverse videodiensten, zoals YouTube, Google Play en Xbox Video.

Sony lijdt gezichtsverlies

De bedrijfsgevoelige informatie die de hackers stalen, deed op zijn beurt veel stof opwaaien. Zo stond de salariskloof tussen mannelijke en vrouwelijke filmsterren zwart op wit op de gelekte documenten van Sony Pictures: gezichtsverlies voor het wereldbedrijf.

In de film worden twee Amerikaanse journalisten naar Noord-Korea gestuurd op een geheime missie om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden. Het interview is daarbij eigenlijk een dekmantel. Het communistisch regime wordt in de film afgeschilderd als wreedaardig en pervers, waarbij het volk verhongert en de elite zich verrijkt op de rug van de onderdrukte burgers. Het land probeert echter krampachtig om de schone schijn op te houden en stelt het communisme voor als een goed werkende staatsvorm.
 
“Voor vele mensen is ‘The Interview’ het voorbeeld van overmoed”, zo verklaarde Rogen in een gesprek met tv-chef David Chang, het gezicht van de Netflix-show ‘Breakfast, Lunch & Dinner’. “Maar de waarheid is dat het maken van die film, achteraf bekeken, op de minste weerstand botste. Sterker nog: tijdens de productie moedigde iedereen ons aan, ze vonden ons genieën. Dus wij gingen onze gang.”
 
“In retrospectief had ik misschien gewild dat mensen toen meer kritische feedback hadden gegeven. Of dat we er alleszins meer meetings over hadden laten gaan, om het idee te laten rijpen. Dat had geen kwaad gekund.”

Bekijk ‘The Interview’ vanavond om 22u25 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top