Deze atleten openden de debatten over homoseksualiteit

Basketbal | In een moedige video op Twitter sprak de Tsjechische voetbalinternational Jakub Jankto recent voor het eerst openlijk over zijn homoseksuele geaardheid. Deze atleten hadden ook de moed om voor de hele wereld uit de kast te komen, waardoor ze de weg hielpen banen naar een meer verdraagzame sportwereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Megan Rapinoe

De Amerikaanse voetbalster vocht op het veld voor haar team, maar naast het veld streed ze ook voor de goede zaak. Voordat Megan Rapinoe tweevoudig wereldkampioen en winnaar van de Gouden Bal werd, kwam ze in 2012 uit de kast. Vervolgens gebruikte ze haar bekendheid verschillende keren om die ten dienste te stellen van verschillende doelen.

In 2019 boycotte ze het Amerikaanse volkslied op het WK om te protesteren tegen het beleid van Donald Trump ten aanzien van minderheden. Ze zal ook de uitnodiging van de president afwijzen nadat de Verenigde Staten het WK winnen. Tijdens dezelfde uitreiking van de FIFA Best Awards hield Megan Rapinoe een krachtige en historische toespraak. Ze hekelde discriminatie in de sport en zei: "Als iedereen verontwaardigd was over homofobie, als iedereen verontwaardigd was over gelijke verloning, of over het ontbreken van investeringen in vrouwelijke sport, dan zou dat het meest inspirerende voor mij zijn. We hebben een unieke kans om van deze geweldige sport gebruik te maken om de wereld te veranderen."

Ian Thorpe

De Australiër, met de bijnaam 'Thorpedo', is een van de beste zwemmers uit de geschiedenis. Zijn prijzenkast huisvest onder meer 5 Olympische gouden medailles, 11 wereldtitels en 4 medailles voor ‘Zwemmer van het Jaar’. Ondanks zijn staat van dienst en ongelooflijke populariteit in zijn land, zou Ian Thorpe wachten tot 2014 om publiekelijk zijn geaardheid bekend te maken. Dat gebeurde tijdens een interview voor de Australische tv.

In de pers waren er al veel geruchten verschenen, en de zwemmer had ze altijd ontkend. Maar op 31-jarige leeftijd werd hij het beu. Daarnaast legde hij ook uit dat hij lange tijd met een depressie worstelde vooraleer hij dieper op het onderwerp inging. Die depressie werd wellicht mee gevoed door het geheim dat hij al die tijd voor zichzelf hield. "Ik werd ervan beschuldigd homo te zijn voordat ik wist wie ik was", legde hij uit.

Amélie Mauresmo

In 1999 ontdekte het publiek deze jonge Franse belofte die de finale van de Australian Open bereikte door de toenmalige nummer 1 van de wereld, Lindsay Davenport, uit te schakelen. Ze was toen pas 19 en trad plotseling op de voorgrond. Ondanks haar jonge leeftijd onthulde ze de dag nadien dat ze op vrouwen viel. De periode die volgde, was niet makkelijk voor haar. "Ik herinner me een golf waarop ik helemaal niet voorbereid was. Een mengeling van geweld en steun", vertelde ze jaren later aan France Inter.

Maar dat weerhield Mauresmo er niet van om 25 singles-titels te winnen, waaronder twee Grand Slams. En in 2015 zal ze bevallen van een zoontje, dat twee jaar later een zusje kreeg.

Jason Collins

Atleten wachten vaak tot na hun carrière om uit de kast te komen. We begrijpen dat zowel de druk, van zowel de sportsector als de media, zeer groot is op hoog niveau. Er zijn minder mensen die tijdens hun carrière openhartig zijn over hun seksualiteit. Dit was wel het geval voor de Amerikaanse basketballer Jason Collins.

In 2013 maakte hij tijdens zijn actieve carrière bekend dat hij homoseksueel was, wat toen ongezien was in de Verenigde Staten. Kort na zijn aankondiging trok hij naar de Brooklyn Nets. Zijn shirt werd nadien één van de meest verkochte items bij de club, waardoor de grote LeBron James tijdelijk werd onttroond als meest populaire speler.

Orlando Cruz

In 2012 werd deze Puerto Ricaanse professionele bokser de eerste in zijn discipline die zichzelf homoseksueel verklaarde terwijl hij nog actief was als bokser. "Ik heb me fysiek en mentaal ontwikkeld om zo'n belangrijke stap te zetten in mijn leven. Wetende dat dit in mijn beroep voor voor- en nadelen, ups en downs, zou zorgen in deze machosport ...", zei hij bij zijn aankondiging.

In 2016 wijdde Orlando Cruz zijn gevecht met Alejandro Valdez aan de homo's die waren omgekomen bij een schietpartij in een nachtclub in Florida, van wie sommigen zijn vrienden waren. Cruz droeg trots een regenboog gestreepte slip voor de weging, en de bel ging 49 keer voor elk van de slachtoffers.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top