'Shrek' wordt twintig jaar: maar wist jij deze 5 weetjes al?

Hoera! Vandaag blazen we twintig kaarsjes uit voor ‘Shrek’. De komische animatiefilm uit 2001 die de hele wereld deed lachen en DreamWorks definitief op de kaart heeft gezet. Proximus Pickx dook ter gelegenheid van deze verjaardag in de archieven en vond vijf weetjes die jij wellicht nog niet kent. 

De originele bedenker

Deze komische animatiefilm van Dreamworks kwam uit in 2001. De kiem van het verhaal werd echter in 1990 gelegd door de Amerikaanse schrijver en striptekenaar William Steig. Steig was een fervente striptekenaar die na het bedenken van meerdere boeken in 1990 het prentenboek ‘Shrek!’ uitbracht, en dat op 83-jarige leeftijd. Dit prentenboek was populair bij de kinderen van producent John H. Williams die er maar niet over konden ophouden. Williams legde het verhaal voor aan zijn zakenpartner en de rest is geschiedenis!

 

Shrek zette DreamWorks op de kaart

DreamWorks werd in 1994 opgericht door Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg en David Geffen. Nadat ze enkele co-producties van handgetekende animatiefilms op zich hadden genomen besloten de bazen om eind jaren negentig een digitale afdeling op te richten. Deze afdeling werkte aan de allereerste 'Shrek'-film en deze film groeide uit tot een gigantisch succes. Dankzij 'Shrek' kreeg de animatiestudio plots heel wat geld in het laatje en werden ze plots een belangrijke speler op de markt. Het duurde dan ook niet lang vooraleer ze ook andere digitale animatiefilms mochten uitwerken zoals 'Kung Fu Panda' (2008) en 'Madagascar' (2005).

Het Schotse accent van Mike Myers

De stem van Shrek zou oorspronkelijk ingesproken worden door Chris Farley. Helaas overleed de man in 1997 waardoor de Canadese komiek Mike Myers werd aangesteld om het groene monster van een stem te voorzien. Dat lukte aardig maar wanneer Myers een ruwe versie van de film te zien kreeg, wou hij plots zijn dialogen opnieuw inspreken met een Schots accent. Hij was ervan overtuigd dat het Schotse accent veel beter zou passen bij Shrek. Eén klein nadeel was wel dat deze aanpassing DreamWorks vier miljoen dollar heeft gekost. Gelukkig verdiende DreamWorks dat geld zeer snel terug.

 

De boer van Cameron Diaz

Tijdens de stemopnames van een animatiefilm wordt er al eens een hapje gegeten en een drankje genuttigd. Dat was ook het geval tijdens de opnames van Shrek. De Amerikaanse actrice Cameron Diaz had naar verluidt een Coca-Cola gedronken tijdens de opnames en liet plotseling een boer terwijl ze haar tekst insprak. De regisseurs lagen in een deuk en zorgde ervoor dat de boer in het script kwam te staan. Eddie Murphy, Diaz’ tegenspeler tijdens die bewuste scène, kon er ook goed om lachen en improviseerde op zijn beurt tijdens de dialoog.

 

Talloze prijzen

De film werd goed ontvangen en won meer dan twintig internationale filmprijzen waaronder ook de allereerste Oscar voor beste animatiefilm in 2002 en acht Annie-awards. Eddie Murphy werd de eerste acteur die genomineerd werd voor een BAFTA-award dankzij een voice-over in een film. In 2020 kondigde het Amerikaanse National Film Registry aan dat Shrek opgenomen zou worden in haar archief waardoor de film ook eindelijk erkend wordt als een iconische stukje filmgeschiedenis uit de Amerikaanse filmwereld.

'Shrek' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top