De Ronde van Zwitserland is één van de twee wedstrijden, samen met de Dauphiné, waarin de renners die straks in de Ronde van Frankrijk worden verwacht, aan deelnemen. En ook al kan je deze rittenwedstrijd in zekere zin beschouwen als een voorbereidingskoers, toch wordt er ook spektakel verwacht.
De Ronde van Zwitserland, in 2020 afgelast wegens de COVID-19-pandemie, staat van 6 tot en met 13 juni opnieuw op de kalender voor 8 etappes. De editie van 2019 werd gewonnen door Egan Bernal, die een paar weken later de Tour de France zou winnen. Het bewijs dat de wedstrijd belangrijk is voor de mannen die in juli om de gele trui zullen gaan strijden. 
 
En het parcours van deze Ronde van Zwitserland zou hen moeten bevallen, want ze krijgen een heel evenwichtig programma voorgeschoteld, een mix van heuvelachtige ritten, bergetappes en twee tijdritten. De Ronde opent met een tijdrit van 11 kilometer rond Frauenfeld, een rit die naar een krachtrenner zou moeten gaan aangezien het parcours vrij vlak is. De volgende dag wachten de renners 173 heuvelachtige kilometers waarbij de finish in Lachen ligt.
 
Een bergachtig programma
 
Ook de 3e etappe naar Pfaffnau heeft datzelfde profiel.  Op dag 4 komen de renners aan in Gstaad in een etappe die door een aanvaller die risico’s durft nemen zou kunnen worden gewonnen, aangezien de finish na de afdaling van de laatste beklimming van de dag ligt. Naar de rest van het programma zullen vooral de sterke mannen uitkijken. Eerst zijn er de 172 kilometer tussen Gstaad en Loèche-les-Bains en de beklimming van de Leukerbad, vlak na een korte afdaling. 
 
De laatste drie dagen beloven verschrikkelijk te worden, te beginnen met de 162 kilometer tussen Fiesch en Disentis Sedrun, een etappe met maar liefst 3724 hoogtemeters op het menu. De volgende dag is het tijd voor een klimtijdrit van 23 kilometer met de beklimming van de Sustenpass, 2238 meter hoog, waarna een afdaling volgt van 6 kilometer naar Andermatt. Tenslotte, als toetje, een korte etappe van 118 kilometer rond de stad Andermatt, maar die bevat wel 4 beklimmingen en de renners moeten dus 3608 hoogtemeters verwerken. Het is dus zo goed als zeker dat een klimmer deze 85e editie van de Ronde van Zwitserland zal winnen. 
 
Laatste voorbereiding voor de Tour
 
Zoals we al geschreven hebben, de renners die in Zwitserland zullen uitblinken, zullen elkaar enkele weken later opnieuw kruisen in de Ronde van Frankrijk. Michael Woods (Israel Start-Up Nation), die er enkele weken geleden al schitterde met zijn tweede plaats in de Ronde van Romandië en die nu uit een trainingskamp in Andorra komt, is één van de favorieten. Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech), eerder discreet dit seizoen, zal de enige kopman van zijn ploeg zijn in de Tour. Hij moet er klaar voor zijn en dat zal dus gebeuren via de Ronde van Zwitserland. Andere renners-met-stip zijn Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe), Adam Yates en Tao Geoghegan Hart (INEOS - Grenadier) en Esteban Chaves(Team BikeExchange).
 
Een van de attracties van deze meerdaagse wielerwedstrijd zal ook Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) zijn. De Nederlandse renner koos er aan het begin van het seizoen voor om een pauze in te lassen omdat hij genoeg had van de verplichtingen die het wielrennen met zich meebrengt. Hij maakt dus zijn comeback in Zwitserland. Het valt nog te bezien hoe het met zijn conditie staat. Maar hem terug op een racefiets zien, is waarschijnlijk al een kleine overwinning.

Volg de Ronde van Zwitserland elke dag van 6 tot 13 juni op Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx. Naast live-uitzendingen van de etappes met commentaar van Jonas Maes en co-commentatoren Serge Pauwels (4 dagen) en Frank Hoste (4 dagen), krijg je ook elke avond om 20u10 een 18 minuten durend overzicht van de hoogtepunten in het programma ‘Musette’ op Pickx+.

Voor zij die niet live kunnen kijken, wordt de uitzending herhaald op Pickx+ Sports 1 net voor de nachtelijke programmatie, elke dag voor de start van de volgende etappe en in het vroege sportblok op Pickx+.

 
De kalender voor de uitzendingen van de Ronde van Zwitserland: 
  1. Etappe 1 (6 juni): 15u20 - 18u
  2. Etappe 2 (7 juni): 15u40 – 18u
  3. Etappe 3 (8 juni): 15u40 – 18u
  4. Etappe 4 (9 juni): 15u40 – 18u
  5. Etappe 5 (10 juni): 15u40 – 18u
  6. Etappe 6 (11 juni): 15u40 – 18u
  7. Etappe 7 (12 juni): 15u40 – 18u
  8. Etappe 8 (13 juni): 13u35 – 18u