Dit zijn de strafste onthullingen uit de eyeopener ‘FC United’

Sport | Oerwoudgeluiden, het n-woord, denigrerende verwijten of obscene gebaren: de spraakmakende docureeks ‘FC United’ op Canvas laat drie afleveringen lang via rauwe, pakkende getuigenissen de minst fraaie kant van het voetbal zien. Dit zijn de strafste onthullingen over racisme in het kloppend hart van de populairste sport ter wereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Ik wil u dood. En ik kan dat doen, maar ik ga dat niet doen."

“Lees de comments, dan weet je: racisme bestaat nog. Punt.” Aan het woord is de strafste spits ooit van onze beminde Rode Duivels: Romelu Lukaku. Hij is het bekendste gezicht dat de makers van ‘FC United’ konden strikken. De docureeks is een productie van Deklat Binnen, het productiehuis van Evert Winkelmans, die de voetbalfan misschien kent als lid van het podcastcollectief 'Friends of Sports'.

De serie zoomt in op de rauwe, ongemakkelijke werkelijkheid achter de façade van mooie intenties als de ‘Say no to racism’-slogans, waar de FIFA mee dweept. Want racisme is misschien minder opzichtig, maar nog steeds alomtegenwoordig in het voetbal. Hypocriet en o zo hardnekkig. Of zoals Lukaku het verwoordt: “Ik kan bijvoorbeeld een goal maken voor België in de finale van het WK 2022, en de racist zal voor mij juichen. Maar de volgende dag ben ik weer de n*ger, bananenvreter, enzovoort.”

Dat racisme leidt tot enorme frustraties, is een understatement van jewelste. Het kan van spelers tikkende tijdbommen maken. “Er zijn momenten geweest waarbij ik dacht: "Ik wil u dood. En ik kan dat doen, maar ik ga dat niet doen”, dixit Lukaku.

“Hé kijk, die neger heeft gescoord!”

De openingsaflevering begon met een videocall van Romelu met zijn broer Jordan, eveneens voetballer op het hoogste niveau – in België, weliswaar. Meteen was duidelijk welke impact racisme-incidenten kunnen hebben: ze nestelen zich vaak diep in het geheugen. “Weet je nog, die wedstrijd tegen Westerlo bij de U15, toen je die goal maakte?”, vroeg Romelu al lachend aan zijn broer. “Ja”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. “Wat heeft die kleine toen gezegd?”, vraagt Romelu weer. Jordan moet niet lang nadenken: “Hé kijk, die neger heeft gescoord!”
 
Volgens Lukaku is racisme ook bij de media diepgeworteld. “Als we slecht spelen, hebben ze het over ‘Belgen met Congolese roots’. Maar als we goed spelen, zijn we plots allemaal volbloed Belgen.”
 
Zinho Gano, vandaag aanvaller bij eersteklasser KV Kortrijk, speelde met Lukaku samen in de jeugd. Hij werd er al vroeg geconfronteerd met racisme. “De ouders begonnen langs de lijn te roepen: ‘Het kan niet dat die twee van 1993 zijn! Waar is hun paspoort? Het zijn weer mannen van Afrika, zeker?’”

Alsof dat nog niet onthutsend genoeg is, vermeldt Gano hoe oud ze waren toen ze zulke commentaar over zich heen kregen: 11, maximum 12 jaar. “Na de wedstrijd gingen we met rood aangelopen gezicht onze identiteitskaart tonen aan die mensen, en dan nog geloofden ze ons met moeite.”

“Vanaf twee gaan ze samenklitten, en dan wordt het gevaarlijk.”

Nadjim Haroun, die in de lagere reeksen van het Belgisch voetbal speelt, had het over de vele vooroordelen die tegenover spelers met Afrikaanse wortels bestaan. Een etterbuil die al zweert van in de jeugdreeksen. Zo herinnert Haroun zich een opmerking van een jeugdtrainer in Nederland, die hem niet in de ploeg wou zetten omdat er al een Afrikaan in de ploeg stond. “Vanaf twee gaan ze samenklitten, en dan wordt het gevaarlijk”, kreeg hij te horen.
 
De diepe wondes die racisme slaat in onze samenleving, blijven etteren. Volgens Kassandra Missipo, middenvelder van de Red Flames, schrikt het jonge straatvoetballers af om de stap naar een voetbalcarrière te wagen: “Spelers met een migratieachtergrond gaan zich aansluiten bij voetbalclubs die zich op zo’n voetballers richten. Als je dan vraagt waarom, krijg je altijd hetzelfde antwoord: ze moeten tegen vooroordelen, discriminerende of racistische opmerkingen opboksen bij ‘reguliere’ clubs, en op den duur zijn sommigen dat beu. Dus dan gaan ze voetballen waar ze zich veilig en goed voelen.”

Bekijk de laatste aflevering van 'FC United' vandaag om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top