Legendarische matchen: Marseille zorgt voor miraculeuze comeback tegen Montpellier

Sport | Olympique Marseille is een grote club, maar ze kenden al de nodige ups en downs. In 1998 nam de ploeg het in de Ligue I op tegen Montpellier. Na een zinderende pot voetbal won het met 5-4.

Het is een wedstrijd die voor eeuwig en altijd in het geheugen gegrift zal staan van de fans van Marseille. Op de derde speeldag van het seizoen 1998-1999 ontving Marseille Montpellier. In het Stade Vélodrome wisten ze niet wat ze zagen in de eerste helft. Het stond na 45 minuten immers 0-4 na doelpunten van Ibrahima Bakayoko (twee keer), Laurent Robert en Franck Sauzée. Een vernedering van jewelste hing in de lucht.

Courbis voorspelt enorme stunt

Rolland Courbis, toen trainer van Marseille, sprak nadien over die schandalige eerste helft. "Bij de rust liep ik Michel Mézy (manager Montpellier) en Louis Nicollin (voorzitter van Montpellier) tegen het lijf. Ze kwamen naar me toe om me te troosten. Dat irriteerde mij! Dus ik zei tegen hen: "Waarom troost je me? We zullen met 5-4 winnen!"

Het eerste kwartier na de pauze leek het er niet naar uit te zien dat Marseille voor een mirakel kon zorgen. Het scoorde niet, maar in de 61ste en 62ste minuut wisten Florian Maurice en Christophe Dugarry plots twee keer raak te treffen. Het stond zo 2-4 en er kwam weer hoop bij de vurige fans. Tien minuten later zorgde Dugarry zelfs voor de 3-4 en iedereen geloofde in een stunt. Marseille had nog 20 minuten om het onmogelijke te realiseren. Dat gebeurde ook toen Eric Roy (84ste minuut) en Laurent Blanc in de 90ste minuut voor de 5-4 zorgden. Het Stade Vélodrome ontplofte.

Drie verdedigers en één middenvelder

Courbis zag zijn voorspelling dus uitkomen. "Als je terugkomt tot 4-3, dan lijkt het meer op een wonder dan op een sportieve prestatie. Er was geen organisatie meer. We speelden met drie verdedigers en slechts één middenvelder ...", zei hij daarover aan de Franse media.

Hij liet aan RMC Sports ook weten dat hij na de match zei dat Marseille de titel zou winnen. Die voorspelling kwam echter niet uit. Bordeaux werd kampioen met 72 punten en Marseille volgde op slechts één punt. Montpellier eindigde dat seizoen op een achtste plaats.

Fan van deze reeks? Herbeleef hoe Nigeria in 1996 de olympische titel pakte.