De grootste clichés over technologie en communicatie

Films | Technologie heeft een enorme invloed op ons leven en heeft de manier waarop we communiceren aanzienlijk veranderd. De filmwereld lijkt echter nog geen rekening te houden met al die ontwikkelingen. Er zijn dus nog steeds een paar clichés in films die je zullen doen lachen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afleggen zonder afscheid te nemen

Telefoongesprekken in films worden alleen gebruikt om de plot te ondersteunen. Dus de personages lijken zich niet druk te maken over beleefdheid. Zodra de belangrijkste informatie aan de kijker is meegedeeld, hangen de hoofdrolspelers gewoon op zonder afscheid te nemen. Maar hoe weten ze wanneer het tijd is om op te hangen? Het is alsof ze een telepathische connectie hebben waardoor ze weten wanneer de discussie voorbij is zonder het elkaar te zeggen. Geen tip om mee te nemen naar het echte leven, tenzij je de persoon aan de andere kant van de lijn wil beledigen.

Hackers gebruiken enkel hun toetsenbord

In de begindagen van de informatica was codering inderdaad de basis voor elk gebruik van de nieuwe technologie. Tegenwoordig zijn de gebruikersinterfaces veel betaalbaarder en eenvoudiger, zodat ze zonder speciale kennis kunnen worden gebruikt. Het is normaal dat hackers met de codering rommelen om de gewenste informatie te verkrijgen, een firewall te omzeilen of een vertrouwelijke gegevensbank binnen te dringen, maar in films gebruiken ze nooit hun muis. Het ziet er inderdaad indrukwekkender uit, zo typen alsof je leven ervan afhangt, maar in de realiteit zal dat toch niet werken.

Video’s die meteen duizenden views halen

Hollywood heeft niet begrepen hoe sociale media werken. Viraal gaan is eigenlijk puur toeval, terwijl het in films gepland is en makkelijk gebeurt. Wanneer een personage een vernederende video van iemand post, krijgt die snel miljoenen views, zelfs wanneer er niets interessants in gebeurt. In 'Glee', bijvoorbeeld, gaat een video van de cheerleadingcoach die danst op ‘Let’s get physical’ viraal. De clip wordt al snel een wereldwijd fenomeen en zangeres Olivia Newton-John nodigt de coach dus prompt uit voor een duet. Lijkt ons niet echt haalbaar in het echte leven, maar je kan proberen.

Iedereen gebruikt het antwoordapparaat

“Als ze me echt nodig hebben, zullen ze wel een bericht achterlaten.” Dat klinkt vast bekend in de oren, terwijl iedereen weet dat bijna niemand echt inspreekt op een antwoordapparaat. DM’s of audioberichten hebben onze goede oude manier van communiceren vervangen, zeker wanneer het op de vaste telefoon aankomt. In films blijft het echter een constante. Het is niet ongewoon dat iemand bij thuiskomst eerst zijn voicemail beluistert, of dat een bericht per ongeluk daar terechtkomt omdat de beller vergat af te leggen. Aan dat gestuntel hebben we zelfs een liefdesverklaring te danken in 'Friends'!

De televisie staat altijd op de juiste zender

Een film moet klaar zijn op twee uur, dus heeft het script geen tijd te verspillen. Een personage hoeft daarom ook nooit lang naar informatie te zoeken: het komt gewoon naar hem toe! Dus als hij de televisie aanzet, zal het kanaal waar hij naar op zoek is zeker verschijnen. Het is vaak het nieuws, dat precies op het juiste moment het nieuwsfeit uitzendt dat de plot zal veranderen. Of het nu gaat om een verdwijning, een explosie, een misdaad of een andere belangrijke gebeurtenis: je kan er zeker van zijn dat de televisie al klaarstaat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top