Van Loïc Nottet tot Sandra Kim: de beste Belgische prestaties op het Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival ziet België graag komen. Hoewel ons land de wedstrijd slechts één keer heeft gewonnen, heeft het verschillende keren een ereplaats gekregen dankzij kandidaten die het Europese publiek voor zich wisten te winnen. Hier is een terugblik op onze beste optredens op Eurovisie.

Loïc Nottet - vierde plaats

Enkele maanden na zijn succes bij ‘The Voice Belgique’ werd Loïc Nottet geselecteerd om ons land te vertegenwoordigen op Eurovisie 2015. Speciaal voor het evenement schreef hij het nummer 'Rhythm Inside' met zijn vroegere coach Beverly Jo Scott. Nottet was ook zelf het brein achter de choreografie en de kostuums die hem op het podium in Wenen vergezelden.
 
Loïc Nottet werd tweede in de halve finale (een record voor ons land). Een paar dagen later bereikte hij de vierde plaats van de competitie, met 217 punten. Frankrijk, Hongarije en Nederland gaven hem het maximum aantal punten.

Blanche - vierde plaats

Ook Ellie Delvaux, aka Blanche, werd ontdekt tijdens 'The Voice Belgique' en verdedigde België op Eurovisie 2017. Na het beluisteren van haar eerste single, 'City Lights', gecomponeerd door de band Roscoe, koos de RTBF haar uit om naar Kiev, Oekraïne, te gaan. Het werd dan ook meteen het nummer waarmee ze deelnam.  
 
Blanche bleek al snel een van de favorieten en behaalde een mooie vierde plaats in de halve finale. In de finale zelf scoorde ze 363 punten (het Belgische record), wat haar opnieuw de vierde plaats opleverde. ‘City Lights' kreeg een gouden plaat in België, maar ook in Zweden en Oostenrijk.

Jean Vallée - tweede plaats

Je moet teruggaan tot 1978 om de eerste tweede plaats voor België te vinden. De zanger Paul Goeders, bekend onder zijn artiestennaam Jean Vallée, heeft op het podium van het Palais des Congrès in Parijs zijn lied ‘L'amour ça fait chanter la vie’ gebracht. Hij werd tweede van de toen twintig deelnemende landen.
 
Het was een mooie revanche voor Jean Vallée, die acht jaar eerder al België had vertegenwoordigd. Hij kon toen slechts een achtste plaats (van de 12) behalen met zijn liedje 'Viens l'oublier'.

Urban Trad - tweede plaats

Urban Trad zorgde voor ondraaglijke spanning bij de Belgische Eurovisiefans in 2003. De wereldmuziekgroep met een folkloristisch accent besloot een lied in een denkbeeldige taal voor te stellen, een primeur in de geschiedenis van de wedstrijd. Dankzij die truc hoefde Urban Trad niet te kiezen tussen een van onze drie landstalen. Het was ook een gelegenheid om taalkundige rivaliteiten voor de avond opzij te zetten.
 
Het concept viel duidelijk in de smaak bij het Europese publiek, dat Urban Trad dus ook naar de top stemde. Met het lied 'Sanomi' werden ze tweede, slechts twee punten achter Turkije, de winnaar van dat jaar.

Sandra Kim - eerste plaats

Het beste Belgische optreden op Eurovisie is natuurlijk te danken aan Sandra Kim. De jongste deelneemster in de geschiedenis van de wedstrijd (ze was 13 jaar oud, haar managers stelden haar voor als 15-jarige) werd ook de jongste winnares. Haar lied 'J’aime la vie' was erg populair in 1986 in Noorwegen. Sandra Kim won met 176 punten en versloeg de Zwitserse Daniela Simons met 36 punten. Het lied is een hit geworden en kan worden beschouwd als een deel van ons nationaal erfgoed.
 
Bekijk de eerste halve finale, met België, op 18 mei om 21u, evenals de grote finale van Eurovisie, 22 mei om 21u, op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top