Wie zijn de favorieten voor het Eurovisiesongfestival 2021?

Nu het Eurovisiesongfestival snel nadert, worden er voorspellingen gedaan over wie de Nederlander Duncan Laurence zal opvolgen. Wie zijn de favorieten van zowel de bookmakers als de grote fans? Proximus Pickx zet het op een rijtje.

Frankrijk en Malta springen eruit

Volgens de bookmakers lijdt het geen twijfel dat Frankrijk de favoriet is om Eurovisie 2021 in Rotterdam te winnen. Barbara Pravi zou met haar liedje 'Voila' haar land een zesde overwinning kunnen bezorgen, wat een primeur zou zijn sinds 1977. Hooverphonic-frontman Alex Callier, die België zal vertegenwoordigen, heeft haar ook tot zijn persoonlijke favoriet gemaakt. “Haar act is zeer indrukwekkend, maar we zullen moeten zien welke score ze krijgt. Het klassieke Franse lied maakt dan wel deel uit van onze cultuur, maar hoe zullen andere landen reageren?” Voor de zangeres van de groep, Geike Arnaert, is het Franse chanson overal ingeburgerd: "Edith Piaf is overal geliefd." Dus, zal Frankrijk la vie en rose zien?  
 

Ver van de bloemblaadjes en vrouwelijke clichés kan Destiny de Maltese archipel naar hun allereerste succes leiden. Haar nummer ‘Je me casse’ is doordrongen van feminisme en eigentijdse waarden. De 18-jarige zou de eerste zangeres kunnen worden die zowel de junioren-, in 2015, als de volwassenenversie van Eurovisie wint.

Zwitserland, Italië en Finland kunnen voor verrassingen zorgen

Wie herinnert zich nog de allereerste editie van het Eurovisiesongfestival? In Zwitserland zal het jaar 1956 altijd in het geheugen gegrift staan. In die tijd was wijlen Lys Assia de eerste winnares. Het was pas 32 jaar later dat Céline Dion de Zwitsers weer op de kaart zette in de wedstrijd. Wat hebben de twee liedjes gemeen? Franse tekst. En dit jaar zal Gjon's Tears voor het eerst sinds 2010 de taal van Molière gebruiken met zijn lied 'Tout l'univers'. De bookmakers aarzelen niet om de 22-jarige artiest als een van de favorieten te benoemen.
 

Na in 2019 dicht bij de overwinning te zijn geweest met Mahmood en 'Soldi', is Italië ook dit jaar een van de landen om in de gaten te houden. De band Måneskin zal naar verwachting veel stemmen vergaren met het rocknummer 'Zitti e buoni'. In hetzelfde genre, maar een stapje hoger, zal Finland zeker indruk maken met Blind Channel en 'Dark Side', net zoals ze dat deden met Lordi toen ze in 2006 wonnen. Tot slot zouden de excentrieke Daði Freyr en zijn band Gagnamagnið voor een verrassing kunnen zorgen met '10 years' voor IJsland, evenals Bulgarije met de zangeres Victoria en haar liedje 'Growing Up is Getting Old'.

België als outsider

Hoe zit het met België? Volgens de internationale pers maakt Hooverphonic meer kans met het liedje 'The Wrong Place' dan met 'Release Me', zoals vorig jaar het geval had moeten zijn voordat de wedstrijd werd afgelast. "Als dat zo is, zullen we de top halen", vertelde frontman Alex Callier aan Belga. "We zijn vorig jaar tenslotte vijfde geworden op het alternatieve online festival."Veel kijkers vinden de groep een outsider. "We lijken underdogs te zijn", bevestigde Alex Callier. "We blijven heel rustig, met beide voeten op de grond van het Waasland (waar Hooverphonic vandaan komt)." België is het elfde van de zestien landen die het tegen elkaar opnemen in de eerste halve finale op dinsdag 18 mei. Met hun wereldwijde bekendheid en hun langzamere stijl dan de meeste muziek op Eurovisie, ziet Hooverphonic de weg naar de finale duidelijk zitten. 

Bekijk de eerste halve finale, met België, op 18 mei om 21u, evenals de grote finale van Eurovisie, 22 mei om 21u, op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top