De 21-jarige Fabio Quartararo behaalde tijdens de afgelopen vier WK-manches maar liefst twee overwinningen. Door pijn in zijn onderarm finishte de Fransman pas als dertiende tijdens de laatste race in Spanje. Om dit te verhelpen ging Quartararo begin deze maand onder het mes. Dat moet hem in staat stellen om de nummer 1-positie van concurrent Pecco Bagnaia af te snoepen.

Omdat het seizoen nog maar pas op gang is getrokken, besloot zijn team Petronas - Yamaha SRT om Quartararo onder het mes te laten gaan. Door middel van een kleine ingreep aan zijn onderarm zou een beknelde zenuw voortaan tot het verleden moeten behoren. Bovendien moet de ingreep de Fransman in staat stellen om op volle kracht te kunnen racen. Tenminste, als hij ook op tijd herstelt.

De operatie was broodnodig. Door het zogenaamde compartimentsyndroom in zijn onderarm, een blessure waar vele motorrijders mee kampen, kon Quartararo de race in Spanje amper uitrijden. Hij begon nochtans goed, nam de leidersplaats in, maar begon vervolgens meer last te krijgen van zijn onderarm. Hierdoor zakte hij weg naar de dertiende plaats en moest hij de overwinning overlaten aan concurrent Pecco Bagnaia van Ducati.

Ducati houdt van Le Mans

Nu de operatie achter de rug is, komt het er voor Quartararo op aan dat hij zijn arm goed laat rusten. Zo zal hij hopelijk pijnvrij aan de start kunnen verschijnen in Le Mans en de jacht kunnen openen op de eerste plaats van concurrent Bagnaia. Dat moet lukken, want de Fransman heeft maar twee punten achterstand op de Italiaan en lijkt in de vorm van zijn leven te verkeren.

Quartararo zal ook uit zijn doppen moeten kijken voor de andere motoren van Ducati. Die zijn volgens kenners gemaakt om te racen op het bochtige parcours van Le Mans. In 2019 stonden alle drie de Ducati-motoren in de top vier van het klassement na de toenmalige race in Le Mans en de sterke prestaties van de motoren dit jaar jagen de concurrentie alvast de nodige schrik aan.

Zarco en Marquez liggen op de loer

Niet enkel Quartararo is gebrand op een overwinning. Ook Fransman Johann Zarco (Pramac Racing) en Marc Marquez (Repsol Honda) zullen hun beste beentjes voorzetten. Zarco wil absoluut zijn eerste overwinning van het seizoen claimen nadat hij er in Qatar en Doha al twee keer dichtbij was. Bovendien wil hij na verschillende podiumplaatsen te behalen, eindelijk eens winnen in Le Mans.

Marc Marquez zit in de hoek waar de klappen vallen. De Spanjaard brak vorig jaar zijn arm aan het begin van het seizoen en kampte sindsdien met heel wat blessures. Hij maakte zijn comeback tijdens de afgelopen derde manche in Portugal, maar al snel bleek dat Marquez nog ver verwijderd was van zijn absolute topvorm. Tijdens de laatste GP in Spanje crashte Marquez ook nog eens tijdens de opwarming. Hij kon in de daaropvolgende race bijgevolg geen potten breken en rekent op de GP van Frankrijk op een nieuwe kans voor zijn definitieve comeback.

Bekijk de Moto GP van Frankrijk op zondag 16 mei vanaf 13u30 op de kanalen van Eurosport of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!