De Londense zangeres Dua Lipa heeft dinsdagavond twee Brit Awards in de wacht gesleept, waaronder die van het felbegeerde “beste Britse album”. Opmerkelijk dit jaar was dat de 41ste editie van de Brit Awards een nadrukkelijk vrouwelijk karakter had: bijna enkel vrouwen vielen in de prijs.
De ceremonie in Londense O2 Arena in aanwezigheid van 4.000 niet-gemaskerde gasten – het eerste grote muziekevenement met publiek in het VK sinds de pandemie – werd dit jaar volledig gedomineerd door vrouwelijke artiesten. Met haar album ‘Future Nostalgia’ wist Dua Lipa al haar concurrenten het nakijken te geven, waaronder soulzangeres Celeste, songwriter en dichter Arlo Parks en rapper J Hus, de enige man in deze gemengde categorie.
 
Taylor Swift geëerd voor haar carrière
 
De 25-jarige Britse, die in eerdere edities al drie Brit Awards had gewonnen, vertrok dinsdagavond ook met de titel van beste zangeres. Na de opening van de avond ruilde ze haar outfit in voor een opvallende Union Jack-jurk (een opvallende verwijzing naar Geri Halliwell in 1997) waarin ze, ook deels gestyled als wijlen zangeres Amy Winehouse, al twerkend een nummer van haar winnende album op het podium uitvoerde.
 
Nog een belangrijke en ongeziene primeur: in de ceremonie werd ook de “global icon Brit Award” dit jaar aan een vrouw toegekend – de oeuvreprijs die een artiest eert voor zijn of haar volledige carrière. Het was de Amerikaanse zangeres Taylor Swift die deze prestigieuze prijs – in het verleden al toegekend aan iconische artiesten als Elton John of David Bowie – in ontvangst mocht nemen als erkenning voor “haar ongeëvenaarde carrière, haar muziek en haar invloed die weerklank vond bij miljoenen mensen over de hele wereld”, aldus de organisatie.
 
In de puur mannelijke categorieën werd rapper J Hus gekroond tot “beste Britse artiest”, een titel die voor zijn internationale tegenhanger werd gewonnen door de Canadese zanger The Weeknd.