Songfestivalcommentator Peter Van de Veire over de Belgische kansen: “Het wordt zweten om de finale te halen, maar ik ben er redelijk gerust in”

Vanavond verdedigt Hooverphonic de eer van onze natie in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Voor tekst en uitleg over het Eurosongcircus, dat na een coronapauze in 2020 nu weer op volle toeren draait, legde Proximus Pickx zijn oor te luister bij een expert ter zake: MNM-dj Peter Van de Veire, die voor Eén verslag doet van het Eurovisiesongfestival.

Dag Peter. Eerst en vooral: wie is voor jou de topfavoriet dit jaar?
Peter Van de Veire: “Volgens de bookmakers is dat Malta, met een nummer dat klinkt alsof je in een frituur komt en van alles bestelt, waardoor je met een indigestie eindigt. Mijn persoonlijke favoriet – die ook wel een hit zou kunnen worden – is Litouwen met ‘Discoteque’. Een heel catchy nummer zonder grote boodschap. Frankrijk vind ik ook heel mooi: Barbara Pravi, die vergeleken wordt met Édith Piaf, brengt een Franse chanson. Voorts steekt Zwitserland er nog bovenuit. Die Zwitsers hebben heel goed naar Duncan Laurence gekeken.” 
 
Wie zou kunnen verrassen in de rol van outsider?
“Het is misschien een clichéantwoord, maar ik hoop België. Bij de pronostieken staat ons land rond de twintigste plaats, wat betekent dat het nog zweten wordt om de finale te halen, maar ik ben er eigenlijk wel gerust in. Onze inzending is uniek genoeg: het nummer is zéér Hooverphonic – ze hebben vast ooit nóg betere gemaakt, maar dit is absoluut sterk. Het is anders dan de andere inzendingen. Er zitten veel eightiesnummers en ballades met lange jurken tussen, maar er is geen enkele act die aanschurkt tegen onze inzending. In die zin kan Hooverphonic verrassen.”

"Hoeveel hebben die gedronken op die vergadering?"

Zijn er dit jaar vreemde eenden in de bijt, à la Lordi destijds?
“Uiteraard. Noorwegen bijvoorbeeld, met ‘Fallen Angel’. Ik kan het bijna niet uitleggen. Een zanger met een bandana-achtig ding op zijn hoofd, zoals Mark Knopfler in de jaren 80, en met engelenvleugels op zijn rug, die heel dramatisch een soort Guns N’ Roses-achtige song te berde brengt. Inclusief rare dansers errond. Het is een onwaarschijnlijke Eurovisiesongfestival-act, die je er elk jaar wel bij wil. Een typische song waarvan je denkt: ‘Mijn god, hoeveel hebben die gedronken op die vergadering? En welke paddenstoelen zijn er gepasseerd?’"
 
Hoe schat je de kansen van België in met ‘The Wrong Place’?
“We zitten in een érg sterke halve finale. De tweede halve finale is een stuk makkelijker. Mijn pronostiek is dat we de finale halen, en aan de linkerkant van de tabel eindigen. Maar het zal met de hakken over de sloot zijn, al hoop ik dat ik me keihard vergis. We hebben met Geike trouwens een fantastisch geheim wapen: zij is een topzangeres. Het is een heel verlegen meisje, maar zet haar op een podium voor een micro, en ze blaast je omver. Zo iemand heb je nodig. Ik herinner me de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in 2017: Blanche. Zij had werkelijk een topsong, maar stond heel wankel op dat podium in de halve finale. Ze ging dan wel door naar de finale, maar had zij de podiumprésence gehad van Geike, had ze toen nóg beter gescoord.”

Camille & Regi

België is al twee jaar op rij gesneuveld in de halve finale, hoe groot zal de teleurstelling zijn als dat opnieuw gebeurt?
“Zeer groot, en terecht ook hé. Als we nu opnieuw sneuvelen zou dat een blamage zijn. Drie jaar geleden was het gewoon niet goed genoeg met Sennek: er was geen act. De vorige poging was Eliot: een hele jonge zanger die veel te weinig ervaring had. De song was ook niet sterk genoeg. Nee, ik hoop écht dat we deze keer de finale halen.”
 
Hoe zal België stemmen? Waar gaan onze twaalf punten naartoe?
“Je moet geen grote verrassingen verwachten op dat vlak. Wij stemmen traditioneel voor onze buurlanden, vooral op Nederland dan. Hun inzending, Jeangu Macrooy, had vorig jaar wel een beter nummer, vind ik.”
 
Tot slot: mocht je volgend jaar één Belgische artiest naar het Eurovisiesongfestival mogen sturen om ons land te vertegenwoordigen, wie zou dat zijn?
“Ik zou heel graag Angèle sturen, maar zij gaat dat nooit doen want ze heeft dat niet nodig. Maar iets dat ik ab-so-luut wil zien gebeuren: Regi op het Eurovisiesongfestival. Hij hoeft niet zelf op het podium te staan, maar laat hem met een andere artiest iets doen. Met Camille Dhont bijvoorbeeld: die commerciële pop vind ik heel sterk. Het is ook iemand die jonge mensen kan aanspreken en overeind blijft tijdens de liveshow. Ja, Camille & Regi: graag. En als zij niet kunnen: Angèle.”

Kijk vanavond naar de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam, om 21u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top