Het dubbele mirakel van Ester Ledecká op de Winterspelen in Pyeongchang

Sport | In 2018 wist de Tsjechische Ester Ledecká op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea, een van de grootste verwezenlijkingen van de Olympische Spelen op haar naam te zetten, tot ieders verbazing. Ze nam deel aan twee verschillende disciplines.

Door Proximus

Deel dit nieuws

We schrijven 17 februari 2018. Ester Ledecká weet een ware shokgolf door de Olympische Winterspelen te lanceren. Op de Super-G-piste kreeg ze startnummer 26. De Tsjechische skister slaagt erin om een perfecte afdaling te presteren en zet daarbij een geweldige tijd neer. Ze glijdt over de finish met een honderste van een seconde voorsprong op de Oostenrijkse olympische kampioene Anna Veith, die volgens alle peilingen de gedoodverfde winnaar was.
 
Tot ieders verbazing slaagt de skister, die op het wereldkampioenschap slechts op de 19de plaats strandde, erin om de beste tijd neer te zetten. Ook zij is er even niet goed van, want onrustig staart de 22-jarige secondenlang naar het scorebord omdat ze denkt dat er een vergissing op staat.

En onverwacht dubbel exploot

“Ik dacht dat ze mijn tijd verkeerd opgenomen hadden. Maar iedereen rond me en in de tribune bleef maar gillen. Dus ik zei tegen mezelf: ‘het klopt!’”, vertelde ze nadien. Ze was in 2015 wel al eens wereldkampioene geworden in de parallelslalom, maar dan in het snowboarden! De jonge atlete combineerde de twee sneeuwsporten – die zeker qua techniek zeer verschillend zijn - al jaren, maar op het snowboard was ze duidelijk altijd meer op haar gemak. In die sport won ze namelijk tweemaal het wereldkampioenschap bij de junioren, vooraleer ze goud pakte op het wereldkampioenschap parallelslalom in 2015 en parallelreuzenslalom in 2017.
 
Met een eerste gouden medaille op zak gooide de Tsjechische zich weer volledig op het snowboarden, aangezien ze naar Zuid-Korea was gekomen om in die sport goud te behalen. Een week later schreef ze een tweede olympische titel op haar naam, in de parallelreuzenslalom snowboard, voor de Duitse Selina Jörg. Haar Olympische campagne werd er eentje voor de geschiedenisboeken, aangezien Ledecká de eerste atleet was die op de Winterspelen zowel deelnam aan het skiën als het snowboarden. En ze won ook nog eens in beide disciplines.

Een atleet buiten categorie

Na de ongelooflijke prestaties in Pyeongchang bleef de atlete zowel in het snowboarden als het alpineskiën presteren. Ze blijft aan de top in het snowboarden en boekt tegelijk gestaag vooruitgang in het skiën en wordt zo steeds meer een gevestigde waarde in de discipline.
 
Op 6 december 2019 kroonde Ledecká, intussen viervoudig kampioene in het snowboarden (2016, 2017, 2018, 2019), zich tot de grote winnaar in de wereldbeker alpineskiën na een afdaling in Lake Louise. Ze is dus niet alleen de eerste atlete die in twee verschillende disciplines goud behaalde op de Olympische Spelen, maar ook de eerste die in beide sporten wereldkampioen werd.
 
Andermaal… In sport is alles mogelijk!
 
Meer wonderbaarlijke sportprestaties? Lees hier het verhaal van de stunt van Montpellier in het seizoen 2011-2012.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top