‘Mulholland Drive': de cultfilm van David Lynch die nog steeds mensen verdeelt

Proximus Pickx blikt terug op een film die wel eens David Lynch' meesterwerk wordt genoemd. ‘Mulholland Drive' is een mysterieuze en complexe film, die sommigen als visionair beschouwen en anderen als een compleet misbaksel.

Nadat ze een vreselijk auto-ongeluk op Mulholland Drive heeft overleefd, verliest een vrouw haar geheugen volledig. Bang en getraumatiseerd zoekt ze haar toevlucht in het huis van een Hollywoodactrice. Daar ontmoet de vrouw een jong meisje dat op zoek is naar succes en haar wil helpen herinneren wie ze is. De twee vrouwen voelen zich steeds meer tot elkaar aangetrokken. Geleidelijk aan verliezen ze hun greep op de werkelijkheid en komen ze terecht in een droomachtige wervelwind, die geleidelijk aan de vorm van een nachtmerrie aanneemt. Tegelijkertijd wordt een beroemde filmmaker door de maffia gedwongen de hoofdrol in zijn film te geven aan de actrice van hun keuze. Tenslotte terroriseert een monsterlijk personage een anonieme man.
 
Tot zover de synopsis, die op het eerste gezicht vrij duidelijk lijkt. Maar dat is buiten de visie van David Lynch gerekend, die de kijker verwart door met het vertelpersectief te spelen. Hij verstoort de chronologie van het verhaal, waardoor er geen logica of samenhang tussen de scènes lijkt te zijn. Volgens Lynch presenteert de film echter een samenhangend schema. De regisseur gaf dus ook enkele tips om de film beter te begrijpen. In de slotscène werden vier aanwijzingen geplaatst: let op de rode lichten, de plaats van het ongeluk, wat er in Club Silencio gebeurt en waar tante Ruth is.

Van televisie naar cinema

De complextiteit van het verhaal en Lynch’ weigering om er echt uitleg aan te geven, maken de film tot een waar raadsel. Het is net daarom dat hij cult is geworden. In het begin stelde David Lynch zich 'Mulholland Drive' voor als een pilot van een serie van 90 minuten voor de zender ABC. Nadat de studio het project had opgegeven en Lynch' visie had geweigerd, werd het project na een onderbreking van meer dan een jaar door StudioCanal tot een film omgevormd. Jaren na de release wordt de film, samen met 'Lost Highway', beschouwd als een van de beste films van David Lynch. In 2012 hield het vakblad ‘Sight & Sound’ een enquête onder honderden critici, waarin ‘Mulholland Drive’ werd uitgeroepen tot een van de beste films uit de filmgeschiedenis.  
 
‘Mulholland Drive' en zijn neo noir surrealisme leverden David Lynch een Oscarnominatie op voor beste regisseur en een prijs op het filmfestival van Cannes. De film was ook de doorbraak voor de nu beroemde Naomi Watts. Laura Harring en Justin Theroux speelden de andere hoofdrollen. De filmpers heeft op verschillende manieren op dit werk gereageerd: sommige critici hebben genialiteit geroepen, anderen hebben de film afgeschoten. Wat zeker is, is dat Lynch' vreemde film nu een klassieker is.
 
Ontdek ‘Mulholland Drive’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
Films

Bekijk alles
Top