Mythische vieringen: Luis Suarez dient David Moyes van antwoord met een geweldige viering!

De Merseyside-derby staat in het Verenigd Koninkrijk te boek als één van de meest spannende derbies uit de Premier League. Wat zou er dan kunnen gebeuren als je de jonge Uruguayaanse topspits Luis Suarez publiekelijk op de vinger tikt, vlak voor zo’n spannende wedstrijd? Proximus Pickx legt het je graag uit!

 

In 2011 maakte de Uruguayaanse aanvaller Luis Suarez de oversteek van Ajax Amsterdam naar het Engelse Liverpool. In Amsterdam maakte Suarez al furore door zijn voetbalkunsten én zijn opmerkelijke persoonlijkheid te etaleren op het veld. Ook op het Britse vasteland zijn de eigenschappen van de man niet onbesproken.

Het begon allemaal in oktober 2011: toen speelde Liverpool een spannende derby tegen Everton. Suarez scoorde maar viel ook op door een schwalbe uit te voeren waardoor Everton-middenvelder Jack Rodwell onterecht van het veld werd gestuurd. Er ontstond bijgevolg heel wat commotie om deze actie van Suarez. David Moyes, de toenmalige manager van Everton, zei publiekelijk dat Suarez de wedstrijd op zijn eentje had verpest.

 

Reactie op uitspraak

Een jaar later troffen beide stadsrivalen elkaar opnieuw in wat de spannendste derby in maanden moest worden. Het incident met Suarez lag David Moyes nog zwaar op de maag. Moyes liet daags voor de wedstrijd in de Britse pers optekenen dat hij vond dat Suarez moest stoppen met zijn schwalbes: “Hij jaagt de fans van het spelletje gewoon de deur uit.”

Deze uitspraak liet Luis Suarez niet zomaar passeren. Van zodra de scheidsrechter de wedstrijd op gang floot ging de Uruguayaan op zoek naar een doelpunt. Dat doelpunt kwam er al na een kwartier. Toen knalde Suarez een afgeblokte bal tegen de netten en vierde hij dat op een manier die enkel hij kan. Suarez liep meteen na het scoren naar de bank van Everton en liet zich daar ostentatief neervallen. De bank van Everton stond in lichterlaaie en daarmee leek Suarez’ plannetje gelukt te zijn. Liverpool-coach Brendan Rodgers klapte in zijn handen om de actie van Suarez.  

“Ik zou het ook hebben gedaan”

'Eentje is geentje', moet Suarez gedacht hebben. Amper zes minuten later verdubbelde hij de score voor Liverpool na een geweldige assist van Steven Gerrard en kon hij nogmaals stevig op zijn borst kloppen. Maar Everton was niet onder de indruk: de troepen van Moyes legden goed voetbal op de mat en scoorden in diezelfde eerste helft ook twee keer waardoor er gerust werd met een 2-2 gelijkspel

Dat was ook de einduitslag van de wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal werd er natuurlijk maar gepraat over één ding en dat was de ostentatieve viering van Suarez’ eerste doelpunt voor de bank van Everton. Moyes, de coach die mee aan de wieg stond van het akkefietje, vertelde aan de Britse openbare omroep dat hij de actie van Suarez wel kon smaken. “Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Ik vond het geweldig maar ik ben niet de enige coach die kritiek heeft op Suarez. Hij zal dus nog veel kunnen duiken”, knipoogde Moyes. Wat er ook van zij: Suarez bewees met zijn doelpunt en viering dat hij beschikt over heel wat persoonlijkheid.
Fan van onze reeks 'Mythische Vieringen'? Lees dan ook even door over hoe Samuel Eto'o de spot drijft met José Mourinho.

Premier League

Bekijk alles
Top