De Europese Unie zal het AstraZeneca-vaccin niet meer kopen. Dat verklaarde Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders vandaag in De Zevende Dag (Eén). "We hebben een echt probleem gehad met AstraZeneca. Er is een gebrek aan vertrouwen. Het is dus onmogelijk om dat vaccin nog te kopen." Ook zijn collega voor de Interne Markt, Thierry Breton, bevestigde aan France Inter dat het contract met het Brits-Zweedse farmabedrijf nog niet verlengd is.
De verklaringen van de Europees commissarissen zijn geen verrassing. eind april kondigde de Europese Commissie aan juridische stappen te ondernemen tegen AstraZeneca omdat het geen oplossing biedt voor de leveringsproblemen van zijn coronavaccin.

AstraZeneca had tot vorige maand iets meer dan 30 miljoen dosissen geleverd van zijn coronavaccin, terwijl dat er ruim 100 miljoen hadden moeten zijn. Tegen het einde van het tweede kwartaal wil AZ 100 miljoen vaccins geleverd hebben, fors minder dan de 300 miljoen waar het zich contractueel toe verbonden heeft.

De Commissie heeft een kortgeding aangespannen bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.