Remco Evenepoel, zevende in de Giro-proloog, is blij met zijn herstel

Sport |
Meer dan acht maanden na zijn verschrikkelijke val in de Ronde van Lombardije keert Remco Evenepoel terug in de competitie. Het Belgische wonderkind stond gisteren aan de start van de Giro, die in Turijn begon met een 20 km lange proloog. Onze landgenoot deed het redelijk goed.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We keken ernaar uit om te zien wat Remco Evenepoel in zijn mars had na een lange afwezigheid. Als tijdspecialist hervatte de jonge renner de competitie in de Giro met een proloog.
 
Ook het publiek keek uit naar de deelname van de inwoner van Schepdaal. Hij had sinds half augustus 2020 niet meer gereden vanwege een dramatische valpartij in de Ronde van Lombardije. Hoewel hij de proloog van 8,6 km, gewonnen door de Italiaanse Ganna, niet won, zette Evenepoel de zevende tijd neer met een chrono van 9'06''. De renner van Deceuninck-Quick-Step was dan ook erg geruststellend.
 
Onverslaanbare Ganna
 
Evenepoel, die voor zijn val in Lombardije bij de favorieten van het seizoen werd gereken, gaf werkelijk alles voor deze proloog. Maar Ganna, die in vertrouwd gebied reed, was veel te sterk (8'48''). Hoewel hij net na onze landgenoot begon, verpletterde hij de concurrentie. Zijn traptempo was indrukwekkend en het werd dan ook  al snel duidelijk dat de overwinning hem niet zou ontglippen.
 
Evenepoel kwam als vierde uit de eerste tussenetappe, maar zakte op het einde nog wat terug. Hierdoor is de Belgische renner goed geplaatst in het algemeen klassement voor de eerste week, die vrij rustig zal verlopen. Daarna wordt het wat moeilijker met de bergetappes, waar we zullen moeten afwachten wat Evenepoel kan doen.
 
Een gelukkige Evenepoel
 
Bij onze landgenoot domineerde de vreugde. "Ik ben blij omdat ik nooit had gedacht in de top 10 te belanden", zei hij tegen RTBF. "Emotioneel was het heel bijzonder. Ik kreeg kippenvel toen ik op het podium mocht stappen. Ik had tranen in mijn ogen toen het publiek mijn naam riep bij de start."
 
Zijn tijd is uiteindelijk een goede zaak, aangezien de strategie van het team ten opzichte van hem is veranderd, om nog maar te zwijgen van het feit dat hij zich comfortabeler voelt over langere afstanden. "Als ik de jongens om me heen zie, zijn het allemaal wielrenners van rond de 70 kg of meer. En daar zit ik dan tussen met mijn 60 kg! Samen met het team had ik besloten om af te vallen, maar dat bleek ineens een nadeel in de tijdrit", liet Evenepoel zich ontvallen. Met 20 seconden voorsprong op de andere klimmers positioneerde hij zich niettemin goed.
 
De tweede etappe van deze zondag brengt het peloton over 179 km van Stupinigi naar Novara. Deze etappe is op het lijf geschreven van sprinters.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top