Aanstaande donderdag weten we welke voetbalploeg de Duitse beker naar omhoog mag heffen. In deze Teutoonse strijd staan Borussia Dortmund en RB Leipzig tegenover elkaar. Voor de Red Bull-club is deze finale de gelegenheid bij uitstek om hun eerste nationale trofee in de wacht te slepen.
 
Het is maar de vraag of RB Leipzig binnenkort een grote club wordt binnen de Duitse competitie. De clubleiders, aangespoord door Red Bull, zouden dit natuurlijk graag zien gebeuren. Hun vertrekpositie is al goed: op dit moment loopt de clubwerking als gesmeerd en bevindt Leipzig in de hogere regionen van het nationale klassement. In de Bundesliga moeten de mannen van Julian Nagelsmann enkel Bayern München voor zich dulden. Dat hebben ze te danken aan Dortmund, dat met 3-2 een einde maakte aan de ambitie van Leipzig om Duits kampioen te worden.
 
Vorig jaar bereikte de club uit Leipzig de halve finales van de Champions League, waarna ze werd uitgeschakeld door Paris Saint-Germain. En twee jaar geleden bereikten ze al de bekerfinale, destijds verslagen door Bayern München. De laatste finalezege van Leipzig dateert uit 2013 toen de club de Sachsenpokal in handen mocht nemen.
 
Het afscheidsgeschenk van Nagelsmann?
 
Er wordt gezegd dat aan het einde van het seizoen de manager van RB Leipzig de club verlaat en naar Beieren verkast. Ondertussen heeft de talentvolle coach nog zijn handen vol met deze bekerfinale. Nagelsmann kan zich ongetwijfeld geen beter afscheidscadeau voorstellen dan met zijn club de Duitse beker te behalen.
 
Ondanks het feit dat zijn vertrek naar Bayern München al is vastgelegd, blijft Julian Nagelsmann zijn uiterste best doen voor Leipzig. De kwalificatie voor de Champions League was snel binnen dankzij een ijzeren verdediging, de beste in het kampioenschap. Vermoedelijk zal dit element ook een grote rol spelen in de finale van vandaag.
 
Dortmund wil zijn seizoen redden
 
Tegenover Leipzig hebben we Dortmund, dat ongetwijfeld niet de kaas van zijn brood wil laten eten. BVB is erop gebrand om de eerste trofee sinds 2017 te winnen. Maar voor Thorgan Hazard, Thomas Meunier en Axel Witsel (die niet zal spelen vanwege blessureleed) is het op zijn zachtst gezegd ook een goede gelegenheid om een teleurstellend seizoen te redden.
 
BVB heeft de afgelopen tijd bijzonder inconsistent gespeeld. Dat blijkt onder meer uit zijn positie in het klassement, balancerend tussen de Champions League, de Europa League en de Conference League. Met een bekeroverwinning zou het team in ieder geval een plaats in de C3-groep kunnen veiligstellen.
 
Toch moet Leipzig BVB niet onderschatten, want Borussia Dortmund speelt met een licht psychologisch voordeel sinds zijn zege van afgelopen weekend. In dat duel kwam Dortmund als beste uit de bus met 3-2. 
 
De wedstrijd tussen Leipzig en Dortmund kan je donderdag 13 mei om 20.45 uur bekijken op ARD.