De Vergeten Duivels: Nordin Jbari

De Rode Duivels zullen op het EK een gouden kans trachten te grijpen om hun eerste grote succes te boeken. De laatste decennia mochten tal van spelers het felbegeerde nationale shirt dragen, sommigen verdwenen helemaal uit het collectieve geheugen. Zo’n Vergeten Duivel is Nordin Jbari, die de spits afbijt in deze nieuwe rubriek van Proximus Pickx: ‘De Vergeten Duivels’. 

Voordat Nordi Jbari de voetbalanaliticus was die we nu kennen, liet hij als aanvaller de netten trillen op de Belgische voetbalvelden, alsook in Frankrijk en Griekenland. Hij zag het levenslicht in Sint-Joost-ten-Node in februari 1975 en debuteerde bij SCUP Jette, waar hij van 1986 tot 1991 speelde.
 
Op 16-jarige leeftijd wordt hij opgemerkt door Anderlecht, dat hem in zijn jeugdploegen opneemt. Jbari rijdt er een fraai parcours en klimt op tot de eerste ploeg, waar hij debuteert in het seizoen 1995-1996. Terwijl hij het mooie weer maakt bij de reserven, geeft Johan Boskamp hem geen kans in de A-ploeg. De Jettenaar besluit dan maar om de hoofdstad te verlaten en trekt naar AA Gent.

Ontbolstering in Gent en selectie bij de Rode Duivels

Bij de Buffalo’s breekt Jbari meteen door. Hij scoort 14 goals in 30 competitiewedstrijden. De aanvaller vindt heel gemakkelijk de weg naar de netten. In de loop van het seizoen wordt Jbari zelfs opgeroepen bij de Rode Duivels, als vervanger van Gilles De Bilde. Hij is de eerste speler met Marokkaanse roots die het nationale shirt draagt.
 
Zijn eerste cap is tegen Nederland, op 14 december 1996, in een kwalificatiematch voor het WK 98 in Frankrijk. Bondscoach Wilfried Van Moer laat Jbari een kwartier voor tijd invallen, maar die kan een 3-0 nederlaag niet vermijden. Enkele maanden later, in februari 1997, wordt Jbari opnieuw opgeroepen, dit keer door de pas aangestelde bondscoach Georges Leekens. Hij speelt tien minuten mee in de vriendschappelijke interland tegen Noord-Ierland, dat de Rode Duivels met 3-0 in de pan hakt. Voor Jbari bleef het bij die twee selecties.

Buitenlands avontuur, eindigen in België

Aan het einde van dat seizoen wordt hij binnengehaald door Club Brugge, dat net naast de landstitel gegrepen had. Hij krijgt het vertrouwen van coach Eric Gerets, maar de aanvaller treft dat seizoen maar vijf keer raak. Het volgende seizoen is er geen beterschap, waarna Jbari op 24-jarige leeftijd België verlaat voor een avontuur bij Troyes, dat net naar de Ligue 1 gepromoveerd was. Maar de aanvaller behaalt nooit meer de statistieken die hij bij AA Gent liet optekenen en wordt verhuurd aan het Griekse Aris Thessaloniki, waar hij eveneens mislukt. Hij trekt vervolgens naar Grenoble in de Ligue 2, maar succes blijft opnieuw uit.
 
In 2003 keert Jbari terug naar België, om bij de kersverse eersteklasser Cercle Brugge aan de slag te gaan. Hij kent een wedergeboorte en scoort er elf keer in 28 matchen. Er volgt een nieuwe passage bij AA Gent, zonder succes, waarna hij bij La Louvière belandt. De Waalse club zakt echter naar de tweede klasse. Voor Jbari is het welletjes geweest.
 
Nordin Jbari besloot op 31-jarige leeftijd om een punt te zetten achter zijn voetbalcarrière, met 58 goals op de teller in 212 matchen als prof, en 2 selecties bij de Rode Duivels.

Rode Duivels

Bekijk alles
Top