Met de Giro in het verschiet zouden we bijna vergeten dat er ook zoiets bestaat als de Circuit de Wallonie, niet te verwarren met de Ronde van Wallonië. Deze niet te versmaden wielerwedstrijd zal op donderdag 13 mei plaatsvinden in de buurt van Mont-sur-Marchienne. Vorig jaar ging de wedstrijd niet door vanwege de coronacrisis.
In 2019 veranderde de Circuit de Wallonie van categorie om plaats te bieden aan professionele rijders en World Tour-teams. Dat jaar won Thomas Boudat voor Baptiste Planckaert en voormalig Parijs-Roubaix-winnaar Niki Terpstra. De wedstrijd kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Gelukkig maakt het wielrennen dit jaar een comeback in Mont-sur-Marchienne, nabij Charleroi, voor wat na de GP Samyn en de GP Monseré de derde ronde van de Beker van België wordt.
 
Een parcours waar alles mogelijk is
 
De Circuit de Wallonie start rond 13.30 uur vanuit Mont-sur-Marchienne en is in totaal 194 kilometer lang. Na de start gaat het peloton richting La Louvière en Binche voordat het door de Lacs de l'Eau d'Heure gaat. De wielrenners zullen een paar kleine heuvels en geplaveide stukken moeten overwinnen voordat ze terugkeren naar de startstad.
 
Daarna zullen ze drie ronden van zo'n tien kilometer moeten afleggen met een klim van 800 meter met 6% hellingsgraad. Wellicht zal net zoals in 2019 deze klim de scherprechter worden voor het peloton.
 
Van de World Tour naar Wallonië
 
De ene zijn dood is de andere zijn brood; dit alombekende spreekwoord is ook van toepassing op de Circuit de Wallonie. Aangezien de Vierdaagse van Duinkerke is geannuleerd, vallen sommige World Tour-teams noodgedwongen terug op deze Waalse wielerwedstrijd.
 
Bij de start vinden we onder meer AG2R-Citröen, de formatie van Oliver Naesen die aan de start zal staan, evenals de teams van Lotto-Soudal en Intermarché-Wanty-Gobert. Ook de deelname van Alpecin-Fenix is het vermelden waard, evenals die van het Noorse team Uno X.
 
Bekijk de Circuit de Wallonie op donderdag 13 mei via Sporza op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!