De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag gezegd dat hij het idee om de patenten van de coronavaccins op te heffen, genegen is. De VS deden een gelijkaardig voorstel om zo de wereldwijde productie en verdeling te kunnen versnellen.
"Natuurlijk steunt Rusland zo'n aanpak", bevestigde Poetin tijdens een vergadering over de pandemie die op tv werd uitgezonden. Daarbij vroeg hij aan de Russische regering om er werk van te maken.

"In de huidige omstandigheden mogen we, zoals ik al verschillende keren gezegd heb, niet denken aan hoe we er het meeste voordeel kunnen uithalen, maar aan hoe we de veiligheid van de mensen kunnen verzekeren", verklaarde hij.

Rusland heeft al vier vaccins gemaakt, waarvan Spoetnik het bekendste is. Vandaag hebben de autoriteiten er Spoetnik Light goedgekeurd, van dat vaccin is maar één prik nodig in plaats van twee.

Poetin sloot zich met zijn voorstel aan bij de Verenigde Staten, die gisteren ook aankondigden de patenten te willen opheffen. Hij verwees echter niet naar het voorstel van de VS en zei dat het een idee van Europa was.

De Europese Unie verzekerde vandaag dat ze klaar is om erover te spreken. Morgen zal hierover gedebatteerd worden op een overleg van alle lidstaten in Porto. De EU toont zich wel sceptisch tegen de doeltreffendheid van zo'n maatregel om de wereldwijde vaccinatie te versnellen. Tot nu toe was ze tegen dit idee.

De Franse president Emmanuel Macron zei vandaag dat hij "voor het idee is om de patenten op te heffen". Duitsland liet weten dat de discussie open is.