Recent nog brak Jon Karrikaburu zijn contract bij Real Sociedad open tot 2026. Jon wie, denk je nu? De jonge spits moet nog voor de eerste keer in zijn prille carrière proeven van voetbal bij de A-kern, maar de Baskische club heeft nu al alle vertrouwen in zijn ontwikkeling. Een kennismaking.
Opgelet, talent incoming! Jon Karrikaburu is een naam die nog niet meteen tot de verbeelding zal spreken, maar het talent van Real Sociedad kan reeds rekenen op interesse van Real Madrid en FC Barcelona. Toch lukte het de Baskische club uit San Sebastian om zijn diamantje langer bij te houden. De ontsnappingsclausule in zijn nieuwe contract werd opgetrokken van 30 naar 60 miljoen euro.

Dit moet de potentiële geïnteresseerden voor een tijdje afschrikken. Al mag het best straf genoemd worden dat het contract zo’n opwaardering moest krijgen om hem te kunnen houden. Vooral omdat Karrikaburu nog geen seconde gespeeld heeft in La Liga. Maar als we de Spaanse pers en analisten mogen geloven, zal zijn debuut bij de A-kern niet te lang meer duren.

Geboren doelpuntenmaker

Karrikaburu is momenteel 18 jaar oud en komt uit het plaatsje Elizondo. Het is intussen zijn vijfde jaar in de jeugdreeksen van Sociedad, maar de voorbije twee jaar wist hij pas echt te ontploffen. Met 24 goals is hij de echte smaakmakers geworden van het tweede elftal van Sociedad, dat in de Segunda B voetbalt onder de hoede van icoon Xabi Alonso.

Zoals eerder gezegd, Karrikaburu moet nog zijn eerste minuten malen voor de A-kern. Dit seizoen mocht hij alvast proeven van wat trainingssessies met de grote jongens. Zo nam hij deel aan het trainingskamp voor aanvang van het seizoen. Daar viel hij al op voor de supporters. Intussen is hij een geliefd figuur geworden binnen de club.

In de voetsporen van Agirretxe

Tot 2018 kon Real Sociedad voor het maken van doelpunten rekenen op jeugdproduct Imanol Agirretxe. Maar in dat jaar hing de spits zijn schoenen aan de wilgen. Het was sindsdien wat zoeken naar een natuurlijke vervanger voor hem. Jon Karrikaburu wordt nu genoemd om het voorbeeld van Agirretxe te volgen.

Terwijl Karrikaburu nog verder mag rijpen bij de beloften, probeert de A-kern van Real Sociedad zijn plekje in de top van het klassement in La Liga te bemachtigen. Sociedad vertoeft momenteel op een vijfde plaats, wat recht geeft op een ticket naar de Europa League volgend seizoen. Andere kapers op de kust voor die vijfde stek zijn Villarreal en Real Betis.

Aanstaande woensdag moet Real Sociedad voor speeldag 36 aan de bak tegen Atlético Madrid, dat volop in een spannende titelstrijd zit. Volg de partij live vanaf 22 uur op Eleven Sports 1, te vinden in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Het programma van speeldag 36 in LaLiga bij Eleven Sports

Dinsdag 11 mei
  • Levante - FC Barcelona vanaf 22.00 uur op Eleven Sports 1
Woensdag 12 mei
  • Sevilla FC - Valencia CF vanaf 19.00 uur op Eleven Sports 1
  • Atlético - Real Sociedad vanaf 22.00 uur op Eleven Sports 1
Donderdag 13 mei
  • Real Valladolid - Villarreal vanaf 19.00 uur Eleven Sports 1
  • Granada - Real Madrid vanaf 22.00 uur Eleven Sports 1