Dua Lipa en Arlo Parks favorieten voor de Brit Awards

Dinsdag 11 mei worden in het Verenigd Koninkrijk de Brit Awards uitgereikt, de belangrijkste Britse muziekprijzen. De Brit Awards, ze worden voor de eenenveertigste keer uitgereikt, gaan zelfs door met een live publiek. De ceremonie, die plaatsvindt in de 02 Arena in Londen, maakt deel uit van het onderzoek van de Britse regering naar hoe live-evenementen zouden kunnen georganiseerd worden na de Covid-19-pandemie. Onder meer Coldplay, Arlo Parks, Headie One, Dua Lipa, Griff en Olivia Rodrigo zullen optreden. 

4000 toeschouwers

Net als vorig jaar zal de uitreiking worden gepresenteerd door de Britse cabaretier Jack Whitehall. De 4.000 toeschouwers – de 02 heeft een capaciteit van ongeveer 20 000 toeschouwers – zullen geen maskers hoeven te dragen of sociale afstand moeten bewaren, maar moeten wel een negatieve Covid-test kunnen voorleggen. Na afloop van de ceremonie zal het publiek ook gevraagd worden om opnieuw een test af te leggen. 
 
De meeste tickets, 2.500 van de 4.000, zullen gratis worden gegeven aan gezondheidsmedewerkers om hen te bedanken voor hun opmerkelijk werk en hun onbaatzuchtige inzet. De overige 1.500 plaatsen gaan naar de genomineerde artiesten, hun managers en teams plus andere leden van de muziekindustrie en sponsors. 

Arlo Parks en Dua Lipa favoriet

Naast Coldplay (de band opent de ceremonie) zullen ook onder meer The Weeknd (via een live-verbinding vanuit Canada), Dua Lipa, Headie One, Arlo Parks en Griff tijdens de Brit Awards optreden. Parks en Lipa hebben elk drie nominaties, net als dansproducer Joel Corry en het grimeduo Young T & Bugsey. 
 
Opvallend is de diversiteit in de verschillende categorieën, en dat was in het verleden bij de Brit Awards wel eens anders. De grootste winnaar op dat vlak is de Britse rap, aldus NME, een categorie die op eerdere edities nauwelijks vertegenwoordigd was. Het hiphopduo Young T & Bugsey uit Nottingham dingt mee naar drie prijzen, de Londense rapper AJ Tracey is in de running voor twee. In de categorie Beste Britse Mannelijke Zanger zijn bijvoorbeeld ook Headie One, J Hus en Tracey onder de vijf genomineerden, terwijl in de categorie Beste Britse Single bijna de helft van de tien genomineerden ingevuld is met rap. 
 
Ook vrouwen zijn prominenter aanwezig in vergelijking met voorgaande jaren. In de categorie Beste Brits Album is slechts één man genomineerd, J Hus, tegenover vier dames – Arlo Parks, Celeste, Dua Lipa en Jessie Ware. Andere gemengde genderscategorieën doen het minder goed, maar in alle categorieën is tenminste één vrouwelijke act genomineerd, zoals HAIM in  de categorie Internationale Band (naast BTS, Fontaines D.C, Foo Fighters en Run the Jewels). Billie Eilish, vorig jaar bekroond als beste vrouwelijke internationale solo-artiest, is opnieuw in die categorie genomineerd. 
 
De volledige lijst van de genomineerden vind je via deze link: https://www.brits.co.uk/nominees

Muziek

Bekijk alles
Top