Illusionist Dynamo viert comeback na carrièrebedreigende ziekte

Hij was een tijdje out door voedselvergiftiging en een carrièrebedreigende artritis aan de handen, maar nu is Dynamo, de populairste en meest vermaarde illusionist van het voorbije decennium, terug met een nieuwe reeks: ‘Dynamo beyond belief’.

Soms kan een tijdje arbeidsongeschikt zijn ook nuttig blijken. Om eens op andere zaken te kunnen focussen, of om nieuwe inspiratie op te doen. Dat is exact wat Dynamo, in 1982 geboren als Steven Frayne, deed.

In zijn nieuwe reeks ‘Dynamo beyond belief’ trekt de Brit weer de straat op om mensen overal ter wereld te verbazen met zijn goocheltrucs. Zoals we dat van hem gewend zijn doet hij ook nu weer monden open vallen en wenkbrauwen fronsen. Maar ditmaal lardeert hij die fascinerende, magische momenten met meer persoonlijke intermezzo’s. Daarin geeft hij een inkijk in zijn leven, dat gekenmerkt wordt door allerlei gezondheidsproblemen.

Ziekte van Crohn

Als tiener al werd de ziekte van Crohn bij hem vastgesteld, een aandoening van het spijsverteringssysteem, waardoor hij een constante buikpijn ervaarde en ook groeimoeilijkheden kende. Na een ingrijpende maagoperatie en een aangepast dieet wist hij die problematiek onder controle te houden en ondertussen zijn talent als magiër om te zetten in een bloeiende tv-carrière. Maar twee jaar geleden volgde een nieuwe klap: een voedselvergiftiging en nadien zware artritis aan zijn handen. Even leek er op die manier abrupt een einde te komen aan zijn goochelaarscarrière.

“Ik voelde me vreselijk in het ziekenhuis. De dokters zeiden dat ik misschien niet meer kon goochelen. Het voelde alsof mijn leven instortte. Ik leef voor magie, zonder dat heb ik geen reden om er nog te zijn”, vertelt Dynamo daarover in een interview met de Nederlandse website Want.nl. “Maar misschien is het wel een zegen. Ik was gedwongen om iets te doen met die tijd in het ziekenhuis. Ik heb honderden ideeën opgeschreven in mijn notitieboek.”

Back to the roots

De tijd in het ziekenhuisbed deed Dynamo nadenken over zijn leven en zijn roots. Mede daarom besliste hij om voor deze nieuwe tv-reeks ook in minder ‘leuke’ buurten te gaan filmen terwijl hij zijn trucs showt. Zoals in een sociaal achtergestelde wijk in Mexico, hetgeen hem deed denken aan zijn jeugdjaren in het Engelse Bradford. Daar leerde de kleine Steven zijn magische kwaliteiten te gebruiken als bescherming tegen de bullebakken. “Als ik niets deed, sloegen ze me in elkaar of pakten ze zelfs mijn schoenen af. Met magie blies ik ze weg”, vertelde hij daarover.

En dat is exact wat Dynamo ook nu weer doet in zijn ‘Dynamo Beyond Belief’.Bekijk 'Dynamo beyond belief' vanaf nu op Discovery of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top