Het monument Schalke 04 is ingestort

Bundesliga | Na een rampzalig seizoen kon Schalke 04 de degradatie naar de tweede klasse van de Duitse voetbalcompetitie niet meer afwenden. Het was al 30 jaar geleden dat dit de club nog eens overkwam. Maar hoe is het zo ver kunnen komen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie in België aan Schalke 04 denkt, denkt al snel aan Marc Wilmots, Emile Mpenza, Michaël Goosens, Nico Van Kerckhoven en, meer recent, Benito Raman. In 1997 deed de club zijn intrede bij de grote Europese clubs door de UEFA Cup te winnen, de voorloper van de Europa League. Maar dat is nu allemaal voorbij, want de club uit Gelsenkirchen zal aan het einde van het seizoen uit de Bundesliga zakken.
 
In twee seizoenen tijd is de club die onze voormalige bondscoach dierbaar was helemaal in elkaar gestort, zoals blijkt uit de ongelooflijke reeks van 30 wedstrijden zonder overwinning tussen januari 2020 en januari 2021. Een zwarte reeks die de club dit jaar in diepe beroering heeft gebracht.
 
Trainerswals
 
Een symbool van de malaise bij de club en het ontbreken van een duidelijke visie over hoe daaruit te komen, is de wals van trainers die dit seizoen is gestart. De Königsblauen hebben dit seizoen maar liefst 5 coaches gehad! En geen van hen slaagde erin het tij van de club te keren en ze te redden.
 
Het begon allemaal met David Wagner, de coach van het vorige seizoen. Wagner werd ontslagen op 27 september en vervangen door Manuel Baum. Maar na 11 wedstrijden werd hij ook de deur gewezen. Huub Stevens nam het roer voor 2 wedstrijden over om vervolgens zijn plaats af te staan aan de Zwitser Christian Gross. Hij werd uiteindelijk ook ontslagen en Dimitrios Grammozis volgde hem op.
 
Dat gebrek aan stabiliteit leidde de club naar de degradatie. Een verdiend lot, want de ploeg heeft nooit een waardig niveau laten zien waarmee ze uit de degradatiezone had kunnen komen.
 
Fouten achter de schermen
 
De kiem of de oorzaak van deze degradatie gaat verder terug dan dit seizoen alleen. In het seizoen 2018-2019 heeft technisch directeur Christian Heidel verschillende spelerscontracten niet verlengd waardoor die in juni 2020 vrijkwamen. Bayern München heeft daar vorig jaar gebruik van gemaakt om Alexander Nübel gratis aan te trekken. Deze transfer heeft de club gedestabiliseerd, zowel sportief als achter de schermen.
 
De coronacrisis en het spelen van wedstrijden achter gesloten deuren – na Dortmund en Bayern heeft Schalke het grootste aantal supporters, 60.000  per wedstrijd - hebben de financiële schulden van de club, die zich genoodzaakt zag verschillende spelers te verkopen terwijl ze ook spelers moest gaan lenen of een beroep moest doen op andere vrije spelers om zich te versterken, nog vergroot. Kortom, een rampzalig sportief beleid. En de ervaring van jongens als Stambouli, Mustafi, Huntelaar of Bentaleb zal niet genoeg zijn geweest om het hoofd boven water te houden.
 
De ploeg van Benito Raman – Schalke 04 is nu al zeker van de laatste plaats - speelt woensdag 12 mei om 18u00 tegen het Hertha Berlin van Dodi Lukabakio, dat nog een kans heeft om zich te redden. Er volgen dan nog twee wedstrijden voordat traditieclub Schalke  na 30 jaar afscheid neemt van de Bundesliga.
 
Volg de Bundesliga het hele seizoen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx All Sports-pakket, en in het bijzonder Schalke 04 - Hertha Berlin om 18u00 op Eleven Sports 3.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top